A fost lansat noul Albarino de la Fautor

Una dintre cele mai așteptate noutăți ale acestei primăveri: a apărut în vânzare Albarino 2016 de la compania Fautor. Ediția precedentă a acestui vin a nimerit în Top 10 cele mai bune vinuri ale anului trecut, așa că avem așteptări ridicate.

Albarino este un soi care crește predominant în Spania și Portugalia. Fautor a plantat 3 hectare de viță de vie cu acest soi în satul Romanovca din Leova. Via este favorabilă la o climă mediteraniană, iar plantația Fautor este situată în apropierea unui lac. Așa că, mai în glumă mai în serios, aspectul ce ține de terroir nu a fost neglijat. Dar, întâi de toate, o să remarc faptul că avem de a face cu un vin exotic.

Anul trecut vinul a fost produs în premieră (ca mono soi), respectiv, vorbim de a doua roadă îmbuteliată. Nu am făcut o degustare comparativă 2015/2016, dar memoria gustativă nu înșeală: e același vin, floral, mineral, citric. Se spune că e bun acel vinificator care poate asigura aceeași calitate în ani diferiți și, pentru această realizare, Fautor punctează o bilă albă.

În pahar avem un galben strălucitor, cu arome proaspete: flori de câmp, alune verzi și note citrice. Aromele sunt susținute de un gust extrem de fresh, fructat, cu o aciditate plăcută. Mai notez o realizare importantă: anul trecut, vinul avea un conținut de alcool puțin ridicat, 13.4%, iar anul acesta, datorită culesului timpuriu, s-a reușit menținerea alcoolului la nivel de 12.5%. Este exact ceea ce se cere de la un vin de vară!

Vinul a fost îmbuteliat într-o ediție limitată, de 6300 de sticle, fiecare având numărul de serie imprimat pe contra-etichetă. Noi am degustat un exemplar cam de la mijloc, nr 2112.

Un aspect foarte important ce ține de modul de servire: acest vin trebuie răcit la 7℃, adică mai rece decât în cazul altor vinuri albe (10-12℃). Face o pereche foarte bună cu bucate din pește, pasta și cașcavaluri. Prețul de raft variază între 135 – 160 lei, în funcție de retailer.

Eram să uit: pe lângă aromele exotice, Albarino Fautor are o bună mineralitate în gust. Desigur, nu vă așteptați la mineralul unui Riesling german, dar oricum – e ceva ce mai rar întâlnești în Moldova. Floral, mineral, citric. Ce mai vrei de la un vin alb bun?!

PS: Despre Albarino mai puteți citi –

Degustare comparativă: Albariño moldovenesc VS Alvarinho portughez

Fautor: nostalgii după Albariño; noi începuturi cu Negre

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.