Asconi: la cules poamă

„Sezonul” — așa numesc vinificatorii perioada de mare agitație în care se află acum. Se strânge roada, se lucrează în crame, se roagă să nu ploaie în timpul recoltei… să crească zahărul din boabe… să se coacă taninul…. să aibă ziua mai mult de 24h ca să le reușească pe toate… să pornească fermentarea și, tot așa, zeci și zeci de griji pe cap. Dar, culesul viei este și o lucrare frumoasă, cu energie deosebită în câmp. Vă recomand să mergeți la cules, chit că unele vinării primesc și vizitatori. De exemplu, Asconi.

Întreprinderea are 500 de hectare de viță de vie proprii, iar culesul a demarat activ în câmp.

A început recolta cu Sauvignon Blanc, apoi Chardonnay și Muscat; la rând stau Merlot, Malbec și Cabernet-Sauvignon.

Culesul are loc manual; 230 de muncitori sunt implicați în acest proces. Mâini truditoare.

La hat întâlnim și câțiva pici de la Academia Prospera, în excursie.

Au cules, de altfel, cu o atitudine foarte responsabilă.

Aflăm împreună că anul trecut a fost extraordinar de bun pentru struguri. Cantitatea de zahăr din acest an (din strugurii albi cel puțin) e mai mică, dar e în limitele admisibile. A depășit oricum așteptarile.

La strugurii albi roada e bună: calitativ și cantitativ. Cabernet-ul încă nu știm, mai avem de răbdat un pic până la cules. Răbdăm cuminciori, ce-avem de făcut?!

You may also like...

1 Response

  1. 29 mai 2018

    […] acum, am povestit pe blog cum se culege; cum se vinifică și cum se îmbuteliază vinul. Astăzi, încercăm să ne lămurim ce-i asta un […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *