Cartofi prăjiţi cu vin de casă

„Trebuie să fii prost să nu poţi prăji cartofi.” Dar, nici nu-i chiar aşa de simplu, dacă nu vrei să fie arşi, sfărâmicioşi, cruzi pe jumate sau arşi pe cealaltă jumătate. La reţeta de joi, a venit rândul să facem o tigaie de cartofi fripţi, pe deasupra rumeniţi, pe care vom încerca să-i combinăm cu vin de casă.

Sfatul Nr1. După ce i-am curăţit, cartofii trebuie lăsaţi pe vreo jumătate de oră să se lepede de amidon. Anume în apă rece; cea caldă sau fierbinte împiedică amidonul să iasă, iar amidonul la rândul său împiedică rumenirea şi atunci cartoful va ieşi mai degrabă fiert decât prăjit.

img_1759

Sfatul Nr2. După ce s-a lepădat de satana, cartoful trebuie uscat bine. În strecurătoare.

img_1794

Sau, ca să fie şi mai repede, se poate de înşirat pe şervete de bucătărie. La moment, nu erau disponibile cele de hârtie, aşa că am folosit un ştergar glamour de culoare roz.

14796228_10154293693284681_963999231_o

Sfatul Nr3. Cartofii uscaţi trebuie puşi în tigaie când uleiul este bine încins. Şi nu vă fie jale de ulei: turnaţi colesterol cu nemiluita. Ţineţi minte, chiar şi la McDonalds când se fac cartofi fripţi e mai mult ulei decât cartofi (запретные, da buni). În uleiul încins, până a pune cartofii, se poate de rumenit 2-3 căţei de usturoi şi o crenguţă de rozmarin.

14803212_10154293701464681_998036989_o

Sfatul Nr4. Pentru ca să fie crocanţi şi bine rumeniţi, cartofii trebuie prăjiţi fără capac. Nu trebuie să fie foarte mulţi cartofi în tigaie: 2-3 rânduri.

img_1833

Sfatul Nr5. Sarea şi condimentele trebuie adăugate la sfârşit. Altfel, se va elibera iarăşi apă din cartofi şi ei vor ieşi răsfierţi.

14589645_10154293715579681_8592931761438161115_o

La cartofi prăjiţi merge bine o bucată de brânză, un caş proaspăt, o roşie, cepuţă şi ce mai au gospodarii toamna pe acasă.

img_1770

Acum, la capitolul vin, am zis, dacă tot e o mâncare simplă populară, hai să gustăm un vin de casă proaspăt, din roada anului 2016. Aşa cum beciul cu vin de casă e departe, am ieşit la colţ, unde tanti Olga vinde vin de casă. Un litru şi jumate de tulburel – 18 lei.

– Tanti Olga, da nu mor dacă beau vinul ăsta?

– Băiţelul, eu tot timpul stau aici, mă găseşti mâine pe loc, oameni să fim!

14796064_10154293755314681_1544062812_o

Potrivit doamnei Olga, vinul de casă e făcut din 3 soiuri, aparent niciunul bun pentru vinificare: Izobela, Moldova şi Căţărată (celebrul Baco Noir). Economic, ceva nu mi se leagă în cap: 18 lei – 1.5 litri de vin VS minim 100 lei – 0.75 l, cât dau în mod normal pentru un vin… Nici olfactiv nu se leagă nimic: tulburelul încă fermentează, dulce şi foarte dulce în gust, volatilitatea la cote foarte ridicate.

img_1781

Renunţăm la ideea cu vinul de casă şi deschidem un vin normal: Nedeea 2013 de la Vinarte, dăruit cu mult drag de un prieten din România. Cupaj din trei soiuri româneşti: Feteasca Neagră, Negru de Drăgăşani şi Novac.

img_1810

Aşa da: aromele intense şi fructate de cireşe negre şi prune uscate, notele uşor condimentate s-au lipit extrem de bine cu caşul proaspăt, brânza de oi şi cartofiorii rumeniţi. S-aveţi poftă!

img_1787

 

 

 

You may also like...

3 Responses

  1. ion spune:

    FRIPT, -Ă, fripți, -te, adj., s. f. art. 1. Adj. (Despre alimente) Care a fost gătit prin expunere directă la acțiunea focului;

    PRĂJÍT2, -Ă, prăjiți, -te, adj. 1. (Despre alimente) Supus acțiunii focului (în grăsime încinsă) pentru a fi mâncat.

    cartofii vostri nu sunt fripti, sunt prajiti, nu sunt expusi la foc direct sunt scufundati in grasime, e o fierbere in grasime daca doriti.

    Moldovenii, incearca sa schimonaseasca la maxim limba, sau sa traduca din diverse limbi. Nu se vorbeste cu cartofi fripti, de cand ma tin minte parintii bunicii, rudele, toti spuneau cartofi prajiti. Dar observ cu stupoare ca in r. moldova de un timp incoace se zice cartofi fripti sau cartofi fri … ?! ce fel de fri?

    Nu e clar ce fel de cartofi sunt folositi, nu toti merg bine la prajit. Nu sunt taiati ca lumea, e taietura sovietica …
    E bine sa fie scufundati total in grasime, nu mai zic ca functie de grasime veti avea si gust diferit, incercati cu grasime de rata, gasca, bou . Mai e si temperatura, dar sa zicem aici e vorba de experti. Cu vin rosu insa ar merge bine un cartof prajit in grasime de rata.

    Cartofii nu vor fi rasfierti, de fapt trebuie spus ca nu vor mai avea crusta crocanta.

    La sfarsit cartofii se extrag din ulei, se pun pe hartie absorbanta (nu vrem grasimea), si se sareaza. se lasa asa un pic sa se odihneasca.

  2. Andrieș spune:

    Of doamne! 🙂 În scurt timp se poate fonda departamentul culinar al blog-ului.
    O să încerc toate metodele expuse în articol și comentarii (mi se pare că sunt mai multe decât două)!

  3. Nicole spune:

    Ce ma plictisesc oamenii care comenteaza romana la articole pe alte teme. Doar nu este un blog dedicat artei lingvistice. Maximum ii putea trimite autorului un mesaj privat cu sugestii de corectie. In rest, mai bine sa-si dedice timpul pentru a inspira lumea! Decit sa taie cheful.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.