Câteva vinuri moldoveneşti la IWCB 2016

Vinurile moldoveneşti sunt reprezentate pe larg la IWCB, cel mai important concurs de vinuri din Europa de Est, care se desfăşoară între 26-29 mai, la Focşani, judeţul Vrancea din România. Vă reamintesc, probele sunt mascate şi descoperite doar la finalul zilei, după încheierea sesiunii de jurizare.IMG_6949

Fiecare jurat se poate apropia ulterior de masa cu probele punctate în orb şi poate vedea mostrele deja cu eticheta deschisă. Juratul vede ce notă a dat el anumitui vin, cu toate acestea, media comisiei şi câştigătorul – rămân încă o enigmă. Am descoperit ieri şi câteva vinuri din Moldova. De exemplu: Purcari şi Castel Mimi. Am auzit discuţii bune despre ele, deşi repet, nu se ştie totuşi care va fi verdictul juraţilor.

IMG_6974

Alte câteva mostre din Moldova care au fost incluse în prima zi de jurizare: Sol Negru de la Asconi.

IMG_6975

În total, la IWCB au fost admise aproape 1500 de mostre vinicole din toată lumea – un record în istoria competiţiei. Roze de la Mezalimpe şi Vinăria din Vale.

IMG_6977

Rezultatele competiţiei vor fi afişate în exact o săptămână. Individo Fetească Albă şi Riesling de la Chateau Vartely.

IMG_6978

Albarino şi Rhein Riesling de la Fautor. Cu siguranţă, mai sunt mostre din Republica Moldova. Ele urmează să treacă testul în orb în următoarele zile.

IMG_6979

Vă reamintesc, în juriu sunt şi doi moldoveni. Alungaţi din start gândurile rele din cap: ei nu pot în nici un fel inlfuenţa rezultatele pentru vinurile moldoveneşti. De la stânga la dreapta: Vasile Luca, ministru djunct al Agriculturii; Cătălin Păduraru, CEO IWCB şi Gheorghe Arpentin, expert OIV.

IMG_7071

„IWCB ține seama de noile realități ale economiei mondiale și schimbă paradigma competițiilor de calibru, asumându-și sarcina deschiderii unor drumuri noi. Suntem primul concurs din lume sub egida OIV care nu mai percepe taxe de jurizare a probelor”, a declarat pentru FineWine Cătălin Păduraru, CEO IWCB.

„În acest an, am observat un salt calitativ în organizarea concursului. Juriul este internaţional şi reprezentativ: cel puţin trei juraţi sunt Master of Wine. Sunt juraţi din Brazilia, până în Franţa, Italia şi, desigur Republica Moldova. Un atu este şi faptul că acest concurs a devenit itinerant şi se desfăşoară chiar în cea mai importantă regiune vinicolă a României”, a declarat la rândul său Vasile Luca, ministru adjunct al Agriculturii şi membru al juriului IWCB.

IMG_7063

Şi oenologul Gheorghe Arpentin – un spirit critic prin definiţie – a apreciat nivelul de organizare al IWCB. „Este un concurs sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, iar acesta este deja un argument solid atunci când vorbim de calitatea competiţiei. Doar o treime din probe vor fi medaliate. Servirea şi punctarea probelor se face foarte bine organizat”, a spus pentru FineWine Gheorghe Arpentin.

IMG_7051

În total, din Republica Moldova la IWCB au fost trimise aproape 200 de probe, din cele 1500 admise în concurs.

IMG_6944

IWCB este un concurs OIV cu reguli clare și stricte pentru secretizare, jurizare și acordare a premiilor. Evaluare în orb. Notele extreme se exclud. Revenirea asupra deciziei luate după validare este imposibilă.

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.