Cel mai bun vin de casă

Dacă o să vă spun că am degustat ieri 100 de vinuri de casă şi după asta am mers acasă cu maşina (treaz!), n-o să mă credeţi. De asta am făcut dovada foto.

12823184_10209433776142976_1806465312_o

Jurizarea probelor în concursul pentru cel mai bun vin artizanal – „Polobocul de aur„, organizat anual de Camera de Comerţ şi Industrie – s-a desfăşurat „în orb”, cu testarea vinurilor după cod, degustatorii fiind anunţaţi doar despre soiul şi anul roadei. Eu am reprezentat tagma consumatorilor, în rest, comisia fiind compusă din degustatori autorizaţi, reprezentanţi ai ONVV, CCI, oenologi, specialişti de la companii vinicole, etc.

12790174_10209433776062974_1772451893_o

Nu am cea mai bună impresie despre vinul de casă din Moldova, dar aşteptările mele au fost mult mai proaste decât realitatea. Din 100 de probe, cam 20% au fost vinuri oxidate, oţetite, cu probleme de butoi, etc; în rest – exemplare demne, ţinând cont că sunt produse în condiţii de casă. De exemplu, nu m-am aşteptat să întâlnesc un Aligote atât de curat în culoare cum e cel din pahar.

12773144_10209433753622413_2039919286_o

În linii generale, mi-am făcut următoarele concluzii: am avut parte de multe vinuri albe calitative, în schimb cele roşii tehnice au fost mai slabe. Foarte multe Cabernet-uri (cred că cele mai numeroase în concurs), dar puţine bune. Pe de altă parte, la vinurile de desert, roşiile le-au surclasat pe cele albe. Despre soiurile hibride tac, cred că ar trebui să le uităm în favoarea soiurilor locale (Feteasca, Rara Neagra, Viorica).

12787448_10209433775942971_1754669776_o

Preşedintele comisiei de degustare a fost Anatol Bălănuță, șeful Catedrei Enologie a Universității Tehnice. O minte lucidă: după 100 de vinuri degustate, a fugit la Universitate, „la studenţii săi”.

12809915_10209433746342231_2031808003_o

Rezultatele concursului vor fi anunţate pe 14 mai, în apropierea orașului Căușeni. Premiile, câte un butoi din lemn de 120 de litri, vor fi înmânate în cadrul Festivalului vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare „Polobocul de aur”. Concursul este la a 13-a ediţie şi are drept scop creşterea calităţii vinului de casă.

Membrii comisiei au constatat că de la an la an, calitatea probelor creşte. Şi asta se vede. De exemplu, unul din câştigătorii precedenţi – Ilie Gogu de la Căuşeni – a făcut un pas considerabil înspre vinurile bune. Vinul său a fost apreciat anul acesta cu aur la Berliner Wine Trophy, iar asta deja este o altă categorie.

Deci, se poate.

147d3b6d055422ac671461382e415745

 

Comentează

comentarii

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *