Cinci trucuri ușoare pentru a degusta corect un vin

Nu trebuie să fii mare expert pentru a evalua un vin. Nu trebuie să ai nas, palat sau papile de aur. Oricine poate fi degustator! Și este, pentru că zilnic deguști ceva! Așa cum îți place să asculți muzică bună, să privești un film bun sau să citești lucruri interesante, la fel de important este să te preocupi de ceea ce bagi pe gură. Iată cinci trucuri care te vor ajuta să devii un bun degustator.

1. Taninul

Ca să percepi taninul într-un vin, mai ales roșu, bea… ceai! Știi senzația pe care ți-o lasă în gură un ceai rece, puternic infuzat? Așa dansează taninul pe limbă. Cu cât mai astringentă este senzația, cu atât mai verde este taninul. De obicei, gustul bun tinde spre taninuri rotunde, catifelate, care se întâlnesc la vinuri maturate.

blank

2. Aciditatea

Mai privește o dată imaginea de mai sus și anume: concentrează-te la lămâie. Lasa gura apă? Așa simțim aciditatea unui vin. În mod normal, degustatorii caută vinuri cu aciditate bine echilibrată: ea este „coloana vertebrală” a unui vin. Înțeleg că e greu să simți dacă lasă gura apă atunci când ai vin în ea, dar dacă exersezi de două-trei ori, o să începi a distinge. Simți că vinul este palid, fad și nu are deloc aciditate?! Ești deja expert!

3. Alcoolul

Mai bine citește-l pe etichetă! Și, în general, dacă vrei să înveți ceva, învață-te să citești eticheta și „contra” unui vin. Acolo stă codificată o întreagă Wikipedie, care te transformă automat în connoisseur. Altfel, la vinurile roșii, alcoolul sporit va da o ușoară senzație de dulce; la albe și roze, gradația mare de alcool va împușca într-un gust amar. Dar, e o întreagă filosofie aici, așa că… mai bine citește eticheta!

blank

4. Arome

„Nu știu unde simți tu pruna, eu simt doar… jin”. Îți place să crezi că ai o cultură vizuală (vai, aceste pristroici din oraș!), dar admiți că ești atât de agramat olfactiv?! Nu panica, nu trebuie să mergi la cursuri de sommelier! Pur și simplu, memorizează aromele a tot ceea ce bagi în gură. Jneap’, o hrincă de măr — memorizează aroma. Ai băgat o ciocolată pe gât — memorizează aroma! Îți ia 1 secundă să te gândești la ea și s-o stochezi în baza de date a creierului. Iar cu timpul vei înțelege că dacă ai ceapă stricată, măr aldehidic sau coadă de șoarece în pahar, înseamnă că și vinul e cu defect. Să nu te grăbești să declasezi un vin cu o ușoară adiere de grajd, s-ar putea să ai un francez de mare clasă!

blank

5. Balanța

Când ai început să deprinzi toate simțurile de mai sus, încearcă să vezi cum se comportă toate aceste elemente între ele, în ce relație sunt. Nu sare nimeni mai sus decât trebuie?! Aromele din nas își găsesc continuitate în gust și, pe deasupra, mai durează senzația de bine 10 secunde în gură? Felicitări, ai un vin bun, iar tu ești degustator bun! Până atunci, hai la citit eticheta, adulmecat și memorizat aromele, analizat gustul și căutat echilibrul!

blank

Like & share, să știe și prietenii tăi! 🙂

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.