Contează ce bem și din ce bem

Despre importanța paharelor din care servim un vin bun am mai scris. Și nu o dată. Și cred că va trebui să vorbim încă mult timp la această temă: degeaba ai un vin bun în sticlă, dacă îl servești dintr-un pahar nepotrivit. Iar, din perspectiva veselei, lucrurile nu sunt deloc vesele. La Chișinău, puține restaurante s-au înnarmat cu instrumentele necesare servirii corecte a unui vin, în provincie lucrurile stau și mai rău, la fel e în gospodăriile casnice.

Jurații de la concursurile internaționale de vin utilizează la degustări un pahar standard, aprobat de OIV. Este un fel de „vsesezoncă”, folosită la aprecierea vinurilor albe, roșii, spumantelor sau vinurilor de desert. Dar, vorbim despre un standard adresat specialiștilor, care au simțul olfactiv și gustativ dezvoltat. Personal, nu folosesc aceste pahare.

Acasă, în acest moment, am 16 tipuri de pahare, unele într-un singur exemplar, altele – în set; unele folosite mai rar, altele – des.

Și nu încetez să experimentez: unul și același vin turnat în pahare diferite îl percepem diferit. Forma cupei, a piciorușului, înălțimea, diametrul, adâncimea, etc. – toate contribuie la modul în care apreciem un vin.

De exemplu, așa arată batalionul de ustensile pentru vinurile spumante & albe.

La vinurile roșii, colecția personală a paharelor cu picioruș este un pic mai modestă.

Dar, compensez cu paharele fără picioruș.

„Joker” – paharul fără picioruș în cutie protectoare pe care îl port atunci când merg în deplasări sau acolo unde știu din start că nu vor fi disponibile pahare normale. Credeți-mă, sunt suficente cazuri când acest pahar s-a dovedit salvator. Se mai miră prietenii când vin cu paharul în ospeție, dar după ce fac diferența în arome, acceptă că este un fapt rațional.

În general, sunt fanatul paharelor Riedel – de câteva decenii austriecii din familia Riedel caută forma perfectă a paharului și o fac bine. Ca fapt divers, tot standul național al Austriei la una din cele mai mari expoziții din lume – Prowein – folosește doar pahare Riedel.

Iar, atunci când nu am timp să fac experimente, folosesc două din cele mai populare pahare Riedel, pentru alb și pentru roșu.

În general, cunoașterea paharelor e la fel de interesantă ca și cunoașterea vinurilor: cu cât mai multe afli, cu atât mai multe ai vrea să știi. De-ar fi bani să ne ajungă pentru toate! Dar un pahar elementar pentru alb și altul pentru roșu ar trebuie să aibă acasă fiecare amator de vinuri bune.

 

 

You may also like...

1 Response

  1. ion spune:

    Am avut mai multe feluri de pahare, dar le-am redus … te mai muti, se mai sparg, trebuie loc mult.

    1 set de pahare de whiskey, care merg foarte bine si pentru apa, suc, lapte, etc.
    1 set de degetare pentru palinca, vodca, socru meu bea si cognac din ele
    1 set cu picior am acela standard OIV, apropos din el merge sa degusti si bauturi tari gen whiskey
    1 set de pahare pentru bere (stiu si aici fiecare bere are paharul ei …), dar sa nu exageram
    1 set de cani pentru ceai
    1 set de cani pentru espresso

    Cred ca e practic de oprit aici in gospodarie, deja s-au adunat cam multe. E bine sa fie ieftine, standard, usor de gasit in orice supermarket fiindca se mai sparg, iar astfel se pot completa usor. Ca numar cred ca trebuie avut intre 6-12-(daca e familia mare poate merge si mai mult, la bunica ne adunam si 24) pahare de un fel in caz ca mai vine oaspeti. E bine de inceput de la 4-6 si completat in caz de necesitate inainte sa vina oaspetii daca nu ajung.

    Desigur la restaurant, daca nu servesc in paharul corect, e cam rusine … Desi in aceasi franta sau italie, in gospodarii sau restaurante in majoritatea cazurilor se serveste in pahare simple fara sa se tina cont de cine stie ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.