Costiţă cu legume la cuptor şi Negroamaro

Trăim vremuri meteorologice capricioase zilele acestea şi – ca să nu alunecăm din greşeală spre o depresie bacoviană – ne căutăm de treabă în jurul cuptorului. Clar lucru – cu un pahar de ghiurgiuliu pe-aproape! Am eu o restanţă morală faţă de cititorii vegani ai acestui blog, dar fraţi şi surori… cum să mănânci salată pe aşa ploaie?! Vreţi nu vreţi, la reţeta de joi îi dăm foială cu multe calorii astăzi: costiţă de porc cu legume la cuptor, asociate cu un Negroamaro del Salento viguros.

14696937_10154268334074681_1006520411_n

Costiţa este de la Gourmet, iar dacă aveţi limbă şi puteţi vorbi omeneşte, măcelarul de aici vă dă sfaturi, v-o aranjează cum se cade şi chiar v-o prelucrează cu sare, piper şi mai ştii ce mirodenii trebuie acolo. E gratuită această procedură, doar cereţi şi vi se va da.

14725233_10154268334104681_1773196712_o

Scrâşnesc din dinţi că n-am luat cartofi de la tata ultima dată când am fost la ţară şi pun mâna pe un săculeţ din Germania…

14625594_10154268334169681_1790715003_o

Mai luăm un sos BBQ. Se poate el de preparat şi acasă, dar ca să nu cădem în extreme, ne mulţumim cu unul gata făcut, de la Heinz îi bunişor.

14646850_10154268334414681_1507651337_o

Nimic complicat până aici şi tot aşa de simplu mai departe.

14647257_10154268334559681_1618019923_o

Costiţa, aşa cum ne-a dat-o Dumnezeu şi cum a prelucrat-o băiatul de la Gourmet, o învelim într-o foaie de staionol. Mulţi zic că secretul bucatelor gustoase constă în dragostea pe care o pui; eu zic însă că nici detaliile nu trebuie neglijate. Carnea trebuie învelită bine-bine, să fie ca-n vacuum. Şi – poc la cuptor pe 30 de minute, la 160 de grade.

14677920_10154268334549681_99629441_o

După juma’ de ceas o scoatem şi desfacem atent staniolul. Atent, am spus! Turnăm din belşug sos BBQ de-asupra şi prin părţi, şi învelim carnea la loc cu staniolul pe care î-l menajăm atent. Că dacă se rupe, vă faceţi griji în plus.

14647462_10154268334589681_113623978_o

Cât s-a preparat carnea primele 30 de minute, tăiem frumuşel cartofii, ceapa şi câţiva căţei de usturoi (se poate nedesfăcuţi şi oleacă striviţi).

14677908_10154268334044681_1685386313_o

Aranjăm leguminoasa pe o tavă separată, nu înainte de a-i face o prelucrare cu ulei de măsline, sare, piper şi ce ne place nouă mai tare din mirodenii.

14677903_10154268334374681_1136544481_o

Pe urmă, deschidem cuptorul, băgăm ambele tave, închidem cuptorul. Şi uităm de el pe vreo 25-30 de minute. Se poate de ridicat temperatura la 180 de grade, ca aromele care se zmuncesc de la primul etaj să se contopească mai bine cu mireasma de la etajul superior.

14697227_10154268333889681_1424753075_o

Acum, cuptorul o să înceapă să sloboadă nişte substanţe aromatice foarte plăcute şi ca să ne ţinem cumva ocupaţi mintea cu altceva, deschidem o sticlă de vin roşu. Am ales, tot de la Gourmet, un Negroamaro del Salento italian, la un preţ foarte democratic.

14689997_10154268334099681_1763712013_o

Este un vin extractiv, fructe roşii în arome şi astringenţă plăcută în gust – taman ce ne trebuie nouă. Este roada anului 2014, respectiv tânăr, nu trebuie neapărat de trecut prin decanter, dar mie îmi place uneori să mă complic.

14600764_10154268334229681_583547627_o

Să revenim la cuptor, ne-a rămas foarte puţin. După ce s-a mai copt 30 minute în sosul BBQ, scoatem costiţa şi o punem pe o gratie şi-o mai lăsăm deasupra cartofilor pe 10 minute, ca să se rumenească frumos. Din păcate, telefonul meu nu face poze aşa frumoase ca-n realitate şi nici nu redă gusturi – dar a ieşit ceva extraordinar de gustos!

14678065_10154268334174681_186682846_o

PS: Reţeta anti-depresie a fost savurată, în total, de patru cumătri şi a costat doar… 205 lei. Nu am inclus vinul aici, că a fost nu o singură sticlă, care au tras la cântar mai mult decât mâncarea 🙂 Să aveţi poftă!

14689967_10154268334634681_1792432028_o

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.