Degustare comparativă: Albariño moldovenesc VS Alvarinho portughez

Când am scris pentru prima dată despre Albariño de la Fautor, ziceam că este o premieră pentru Moldova, iar aşa fiind lucrurile, greu de făcut, deci, grade de comparaţie. Dar, unde e imposibilă o competiţie naţională, încape una internaţională. Basarabeanul care se ocupă de vinurile moldoveneşti în Portugalia, Simion Croitoru, bun la suflet cum e, mi-a expediat 2 sticle de Alvarinho de lângă ocean pentru a le compara cu tizul de la Romanovca. „Examenul” a avut un singur scop: a ochit bine Fautorul cu tipicitatea sau, în general, a dat-o în bară? Comparăm, degustăm şi apoi vedem rezultatul.

IMG_7695

Albariño sau Alvarinho este o poamă de origine spaniolă, cultivată în nordul coastelor Spaniei, dar şi în regiunea Vinho Verde din Portugalia. Numele vine de la „Alba-Riño”, ceea ce înseamnă “vinul alb a Rinului”, considerat o clonă a Riesling-ului alsacian. Exemplarele care au ajuns la noi sunt anume din regiunea Vinho Verde, anul roadei 2015, producătorul Quinta de Cheira: o sticlă din gama clasic şi alta reserva (mulţumesc, Simion, încă odată pentru efort!).

IMG_7698

Degustarea a avut loc la vinoteca Carpe Diem: în orb, toate sticlele fiind acoperite, servite la aceeaşi temperatură. Sommelierul Mihai Bradu a avut grijă chiar să toarne sticla de la Fautor într-un alt recipient, exact de forma sticlelor portugheze, aşa ca să nu ne dăm seama care e Fautor-ul (ţinând cont că sticla moldovenească este mai bombată). Judecăm, aşadar, conţinutul şi nu forma.

IMG_7720

Doar trei litere – A, B, C – şi un juriu format din patru persoane: doi vinificatori (nu de la Fautor, să nu existe nici un conflict de interese) şi doi amatori.

IMG_7707

Note punctate după schema OIV, încordare maximă. La exemplarul „B” ne-a aşteptat o mare decepţie: sticlă cu problemă de dop. Păcat să fie cea de Fautor, încă şi mai mare păcat să fie cea din Portugalia – dar asta e, de la 2 la 5% de vinuri din toată lumea suferă de această molimă pe nume de dop. În restaurante, e cazul să ceri înlocuirea sticlei, în cazul nostru a fost imposibil.

IMG_7716

După ce o sticlă a fost scoasă din concurs, au rămas două: matematic, punctate foarte aproape, diferenţă de doar 2 puncte.

IMG_7724

Şi acum rezultatul: a câştigat sticla Rserva din Portugalia, fapt care era şi de aşteptat, ţinând cont că acesta este soiul lor, produs de ani de zile, în clima şi terroirul respectiv. Dar Fautorul merită toate aplauzele: să te apropii de un guru portughez, cu un soi produs în premieră, la mii de kilometri distanţă de patria-mamă, înseamnă ceva. A sfidat oarecum clima mediteraniană (deşi o ia razna clima şi la noi), de la Ocean a ajuns la Romanovca, iar de aici – pe mesele noastre.

Concluzie: Albariño de la Fautor este un vin 100% tipic pentru acest soi. Floral, mineral, citric – unul dintre cele mai bune vinuri recomandate de FineWine pentru această vară. Savuraţi-l rece şi proaspăt!

IMG_5912

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.