Vinuri cu denumire de origine protejată în Moldova

Republica Moldova a demarat un amplu proces de certificare a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) în ultimii ani, acesta fiind un sistem de trasabilitate al calității. Totodată, se încearcă și delimitarea unor zone cu Denumire de Origine Protejată (DOP), deocamdată fiind înregistrate două denumiri de origine protejată: Romanești și Ciumai. Informații în acest sens a comunicat Diana Rotari, experta în indicații geografice la Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul emisiunii RadioVinoteca de la postul Radio Chișinău.

Indicații geografice sunt întâlnite și la alte produse (de exemplu: Dulceața de Călărași sau Nimorinca de Nimoreni), dar vinul este flagman în acest domeniu.

IGP și DOP sunt însemne care asigură consumatorul că produsul este originar dintr-un areal viticol delimitat, obținut din anumite soiuri de struguri și produs după niște reguli stricte. ONVV a început implementarea caietelor de sarcini privind fabricarea produselor vinicole cu IGP și DOP în 2015. Spre comparație, Franța introducea sistemul similar de protecției a indicației geografice (Appellation d’Origine Contrôlée) încă în urmă cu 100 de ani!

În prezent, în Republica Moldova sunt delimitate trei zone IGP: Codru, care cuprinde centrul țării; Ștefan Vodă (sud-est) și Valul lui Traian (sud).

Vinurile cu IGP/DOP din diferite areale geografice se deosebesc datorită mai multor factori: terroir-ul este diferit (clima, sol, altitudine, soi, tradiții, tehnologii etc.), precum și caiete de sarcine diferite, în care se descrie particularitățile procesului de producere.

În ce privește punctele geografice de diferențiere dintre cele două semne de calitate IGP și DOP:

  • DOP, de regulă, reprezintă un areal geografic mai restrâns, iar caracteristicile produsului sunt datorate exclusiv originii geografice.
  • IGP se întinde pe o suprafață mai mare și garantează o calitate specifică sau o reputație caracteristică anumitei regiuni.

 În cazul materiilor prime:

– Denumirea de Origine Protejată presupune proveniența 100% a strugurilor dintr-un areal geografic delimitat.

– în cazul Indicațiilor Geografice Protejate, cel puțin 85% din struguri provin din regiunea geografică delimitată, iar restul – 15% – din R. Moldova.

Cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”, cea de-a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va fi dedicată vinurilor moldovenești cu IGP – o garanție a calității acestora.

Puteți afla și alte detalii curioase despre IGP, din emisiunea Radio Vinoteca:

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.