Dorada la cuptor cu Feteasca Albă Carpe Diem

Testăm la „Rețeta de joi” pe Fine Wine o asociere culinară palpitantă: dorada la cuptor, servită cu salată de chimen dulce și portocale, împerecheată cu o Feteasca Albă 2015 de la vinăria Carpe Diem. Un contrast vibrant între gust și simplitate: ne ia cel mult 30 de minute pentru a pregăti rețeta.

Tot de ce avem nevoie este: Dorada regală (cumpărată & curățată pe loc la Gourmet), două „cepi” de chimen dulce proaspăt, două portocale, o lămâie, o crenguță de rozmarin, usturoi și magicul condiment pentru pește Ariosto, rămas de la rețeta de joia trecută.

Spălăm și uscăm dorada cu șervet de bucătărie, o prelucrăm pe interior și exterior cu condimentul pentru pește (pșîc-pșîc) și o garnisim înăuntru cu una bucată de usturoi și una crenguță de rozmarin.

După ce am descoperit în secolul XXI uleiul de măsline, aproape nicio mâncare nu se trece fără el. Stropim, așadar, peștele cu uleiușul de măsline.

Gata bre, nu trebuie să mai inventăm roata la bicicletă: dorada pleacă la cuptorul încins la 180℃ pentru exact 20 de minute.

Cât se pregătește peștele, ne apucăm de salata noastră: pe cât de exotică, pe atât de simplă. Tăiem chimenul dulce ca ceapa.

După care merge bucățele portocala. Lămâia, în schimb, nu o tăiem, ci o scurgem. Cu o apucătură zdravănă – ca și cum am cuprinde în tinerețe, din toți dracii, o fată mare.

Mai departe urmează o poză simbol despre faptul că rețetele sunt făcute, într-adevăr, de mine. Moment artistic surprins de frumoasa și creativa mea cumnată de la Zefir.

Vorba multă – ochiul vânăt! Garnisim salata cu oleacă de sare de mare, nelipsitul uleiuș de măsline și – salata noastră exotică e gata!

La această paradă de arome și gusturi fine, am asociat o Feteasca Albă 2015 de la Carpe Diem. I se mai spune în popor Poama Fetei sau Păsăreasca Albă… măi, numai denumirea cât face, dar unde mai pui culoarea spicului de grâu copt și aromele de flori și iarbă! Of – vrei nu vrei – facem păcate în post.

Feteasca Albă are o finețe aparte și o aciditate sinonimă cu noțiunea de prospețime. Numai, vă rog, să o serviți rece: 8-10 grade, că altfel stricați tot borșul.

Nu lăsați peștele mai mult de 20 de minute la cuptor, chiar dacă v-ar părea că nu e gata – e gata!

Deci, nu vă ia mai mult de 30 de minute prepararea. În schimb, contrastul dintre pește, chimen dulce, portocală… ei, ce să mai vorbim, mai bine odată de încercat decât de spus de 100 de ori!

Ingredientele au fost cumpărate, as usual, de la Gourmet. Au mâncat 3 oameni maturi și, pe alocuri, trei copii zbuciumați, iar cina m-a costat exact atâta:

Vizitați rubrica „Rețeta de joi” dacă sunteți în căutare de alte rețete și asocieri interesante cu vinul. Vorba marelui Gusteau din Ratatouille: oricine poate găti!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.