IWCB: Prima zi de degustări

1 684 vinuri au fost înscrise la International Wine Contest Bucharest (IWCB), cel mai mare concurs de vinuri din Europa de Sud Est, care a debutat astăzi la București. Este vorba de o limită auto-impusă, înscrierea fiind închisă înainte de termenul limită.

Concursul se desfășoară la ARCUB, un frumos centru cultural din orașul vechi, restabilit recent.

Ne urează bun venit Cătălin Păduraru, CEO IWCB.

Înainte de a trece la degustări, reușim să tragem un ochi prin frumoasa galerie.

Și chiar facem un „selfie al picioarelor” cu Diana Pavelescu, „wine-ambasadoarea” din România, cu care ne întâlnim mai des prin străinătăți decât acasă.

Hai la muncă! Avem de degustat 50 de vinuri azi. Tastingul are loc într-o adevărată atmosferă de muzeu!

Sunt aproape 60 de jurați din 22 de țări. Printre ei și Ion Luca (Carpe Diem), alături de energica Livia Gârboiu, de la crama cu același nume din România.

La o altă masă – doamna Ellizaveta Breahnă, de la Oficiul Național al Viei și Vinului.

În comisia din care fac parte, am degustat astăzi vinuri rose și spumante. 50 shades of pink, la propriu.

Se punctează pe tablete, ceea ce într-un fel ușurează efortul nostru.

Se vor degusta, conform regulilor OIV, cel mult 50 de vinuri, până la amiază. Chiar dacă pare o muncă foarte ușoară, ieși oarecum stors de puteri de la aceste degustări.

După ce au fost punctate în orb vinurile, după ce s-au pus notele și rezultatele nu mai pot fi influențate, sticlele sunt deschise. Fiecare jurat poate vedea conform codului atribuit ce vin și cum l-a punctat.

În comisia mea, surprinzător, un vin din Moldova a luat cele mai multe puncte. Și eu habar n-am avut că este din Moldova. El nu-i în această imagine și nici eu nu voi da numele până nu sunt publicate rezultatele oficiale.

Din ce am observat, vinurile din Moldova sunt apreciate destul de bine, pe unde se putea și mai bune, unde nici eu n-am așteptat așa rezultatele: degustările în orb aduc întotdeauna surprize.

Mai avem trei zile de degustări în față, să sperăm că vor fi toate atât de interesante ca prima zi. Până atunci, mai gustăm din ce fac bine frații români.

 

You may also like...

1 Response

  1. 31 mai 2017

    […] din total, așa cum recomandă și OIV (de exemplu, la Berliner Wine Trophy sau chiar același IWCB), Decanter dă medalii până la 70% din probe. Adică, aproape tuturor – să nu rămână […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *