La Iași a început concursul de vinuri din București

International Wine Contest Bucharest (IWCB) — cel mai important concurs de vinuri din Europa de Sud Est — a început ieri la Iași. IWCB este o competiție itinerantă, care își mută sediul la fiecare ediție, așa că nu vă mirați că se numește București, dar are loc la Iași. Suntem cazați în centrul istoric al Iașiului, la Grand Hotel Traian, renumit prin faptul că a fost proiectat de Alexandre Gustave Eiffel.

blank

Degustările au loc însă la Muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Fascinantă ocazie — să deguști vinuri într-un loc atât de deosebit.

blank blank blank

Înainte de a începe tastingul, am avut o scurtă incursiune în cultura Cucuteni. Păcat că nu ne cunoaștem atât de bine istoria: știm, de exemplu, că vinul se producea în Georgia cu 7 mii de ani în urmă, dar nu cunoaștem că în Moldova vița de vie era exploatată pentru vin deja cu 6 mii de ani în urmă. La Rusenii Noi a fost găsită sămânță de „vitis viniferas”. Iar cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Egiptul Antic, de exemplu.

blank

Dacă aveți ocazia, mergeți neapărat la muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. E foarte captivant!

blank blank

Ediția IWCB este una express în acest an — participă mai puține probe și mai puțin jurați. În același timp, calitatea concursului este poate mai înaltă ca niciodată. Concursul are loc sub egida OIV și VINOFED, din acest punct de vedere, fiind singura competiție de acest fel din regiune.

Am onoarea să degust alături de doi colegi din România, o expertă din Singapore și un degustator italian.

blank

Republica Moldova mai este reprezentată în juriu de Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate. Dumneaei are noroc să deguste într-o comisie cu renumitul economist american Mike Veseth, autorul cărții „Războaiele Vinului”.

blank

Iar în calitate de observator a fost delegată Elizaveta Breahnă, experta în vinificație de la Oficiul Național al Viei și Vinului. Împreună am făcut o poză cu Mike Veseth (în centru) și eonoparfumerul Richard Pfister (stânga).

blank

Degustările vor dura până duminică, 4 noiembrie, iar luni Mike Vesteh va ține o conferință la Iași.

Prima zi a IWCB a culminat cu o vizită la Casa de Vinuri Cotnari și la Cotnari SA. Despre ea voi scrie cu altă ocazie, acum mergem la degustat, avem alte 50 de vinuri în față.

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.