Moldova, la cea mai mare expoziție de vin din lume

Capitala mondială a vinului s-a mutat între 18-20 martie la Duesseldof, Germania unde are loc ProWein — cea mai mare expoziție de vinuri din lume. Zeci, sute și mii de producători din toate colțuri planetei au venit să-și arate ce au mai bun și, evident, să vândă roada anului trecut. Moldova nu poate lipsi de la un astfel de eveniment.

PC: prowein.com

Micii producători Dan Prisăcaru (MinisTerrios), Ion Luca (Carpe Diem) și Ilie Gogu (Gogu Winery) fac tradițională poză de la intrarea pe teritoriul expoziției. Nu caută neapărat să-și vândă aici toate produsele, nici nu au așa volume despre care se discută aici. Totuși, nu pot lipsi de la așa eveniment: se spune că nu exiști dacă nu vii la ProWein. Poftiți înăuntru, welcome!

În hala 15G, în același loc de câțiva ani, cei mai reprezentativi producători de vin participă la un stand comun cu brandul unic de țară Wine of Moldova.

Sunt de patru ani la ProWein și niciodată nu mi-a fost rușine de Moldova aici. Din contra, Wine of Moldova este un exemplu extraordindar de câte se pot face atunci când moldovenii își unesc forțele! Standul roșu-alb de altcândva s-a schimbat anul acesta pe unul cu motive tradiționale.

Standul – care găzduiește 39 de vinării moldovenești – a fost proiectat folosind pânză brodată în întregime manual, decorată cu ornamente tradiționale, inspirate de covoarele moldovenești, incluse de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial.  La crearea acestui stand exclusiv, 12 artiști moldoveni au lucrat timp de peste 2.500 de ore, manual, folosind 500 de ace, sute de mii de cusături și peste 50 kg de lână, pentru a broda 130 de metri pătrați de pânză.

Ideea a fost foarte inspirată. Una dintre cele mai mari reviste de vin din lume ne-a observat: a publicat un articol înainte de expo, iar pe loc, vin curioșii să ne pipăie standul, la propriu.

Să-i vedeți cum se minunează unii: bre, moldovenii au „îmbuteliat” cultură, covor, istorie și tradiție! Evident, și vinuri bune.

Să revenim la stand. Elena Uporova de la Radacini a venit la Prowein cu noutăți. Chiar pe ultima sută de metru aplică noua etichetă (Feteasca Albă 2017, new entry, despre care vom reveni curând cu detalii pe blog).

Iar Adrian Digolean, responsabilul Wine of Moldova pentru ProWein împarte ultimele materiale promoționale: în cazul dat pentru fostul său șef. Ex-vicedirectorul ONVV, Vlad Grosu, a plecat de curând din instituție, dar nu și din domeniu — reprezintă acum vinurile Euphoria. „Să scrii că avem o săptămână „Euphorică” la ProWein”, îmi zice. Îi promit să fac așa și mă țin de cuvânt.

Să revenim la eroii noștri de la începutul articolului. Ion Luca fuge în zona Mundus Vini: unul din 50 cei mai influienți oameni din lumea mondială a vinului, Robert Jospeh, îi acordă medalia de aur cu mențiunea „Best of Show”, o realizare atinsă în premieră de un mic producător din Moldova.

Colegii săi mici lucrează în la stand. Ei știu că într-o zi vor depăși realizările lui Ion Luca. Și o fac cu prietenie și cu zâmbet.

Fautor Winery celebrează, în schimb, o triplă la Mundus Vini: aur pentru Negre (al doilea an la rând) și dublu argint pentru noile sale vinuri Ice Wine și Late Harvest. Mă uit la această linie de vinuri și mă împlu încă odată de mândrie, sincer, fiecare dintre ele este extraordindar. Poate să nu-ți placă un tip de vin: ice wine, SB barrique sau Tempranillo — asta-i altă vorbă; dar fiecare din aceste vinuri este bun! Te bucuri când o companie poate realiza asta.

Nu departe pe stand, o altă companie model — Chateau Vartely a pierdut șirul medaliilor obținute pe plan internațional. Vinificatorul companiei, Arcadie Foșnea, este cu gândul probabil la un alt „Chef d’oeuvre”, cu siguranță va fi ceva pur aristocratic. Taraboste a devenit deja un brand în Moldova și peste hotare, fiind unul dintre acele cazuri când numele spune totul despre calitate. „Nu se fac niciodată rabaturi la noi când vine vorba despre calitate”, mi-a spus de mai multe ori Ludmila Gogu, directorul Vartely și, în ani, am început s-o cred. Încă mai sunt sub impresiile de la noua lor Fetească Regală 2017 (ieftină și bună).

Să ne continuăm excursia: Rodica Căruntu a ieșit din beciurile subterane de la Cricova cu câteva dintre cele mai bune mostre ale companiei. „Ne pare rău că suntem limitați cu numărul de mostre, mai avem vinuri bune acasă”, îmi spune și eu o cred.

Facem o pauză să dăm mâna cu Chan Jun Park, directorul Asia Wine Trophy, om care a devenit în timp prietenul vinului Moldovei.

După selfie pauză, poposim virtual la Bulboaca, Anenii Noi. Celor care nu-și cred ochilor privind frumusețea Castel Mimi, li se dă să deguste Roșu de Bulboaca — un blend „de Bordeaux” cu arome de fructe și condimente, un vin care nu te poate lăsa indiferent.

Doina Borș și Daniela Herța de la Doina Vin s-au înscris perfect în stilistica standului: cu ii și cu zâmbetul pe buze. Nu știu ce om tre să fii ca să nu-ți placă vinul în așa circumstanțe?! Sper că și bayer-ii de la Metro, Carrefour sau Auchan gândesc la fel.

Mă ruga cineva înainte de expo, să-i trimit niște poze cu „modelele” care lucrează la standul moldovenesc. „Nu avem nevoie de modele, îi zic, la noi angajatele de la vinării sunt mai frumoase decât orice model”. Miss Elena Davidescu, Vinăria din Vale, cu o Fetească de Aur.

Îmbulzeală la Purcari — un brand bine cunoscut peste hotarele țării. Nu-mi iese din cap ambiția celor de la Purcari făcută odată cu anunțul de listare la Bursa din București: vrem să devenim Nr1 în Europa Centrală și de Est! Să vă ajute Domnu!

Nu plecăm departe de Purcari — Timbrus este un nume relativ nou, cu vii în celebra zonă vitivinicolă. Sunt câteva noutăți roșii despre care vom povesti mai pe larg când revin la Chișinău.

Gitana a adus la expo noul Surori 2017 — mai fin și elegant decât ediția precedentă, dar și noul Lupi 2013 — din contra, încă mai complex și consistent. Mai există ceva noutăți aici, cu care voi reveni.

Îmi pare rău că, din lipsă de timp și de spațiu, nu pot să-i menționez pe toți cei 39 de producători prezenți la ProWein. Dar pe Costea Stratan, alături de Ioana și vinurile Equinox, nu-i pot omite. Mă bucur că pe masă a mai apărut un mic vinificator – Atu.

Ar mai fi multe de povestit de la ProWein, am încercat să fiu operativ și undeva îmi pare rău că trebuie să pierd timp la computer având atâtea vinului în față. Dar și cu „concurenți” alături — la ProWein au fost acreditați în acest an peste 1000 de jurnaliști, un număr record.

La standul Wine of Moldova se muncește…

Se țese viitorul Republica Moldova, printr-un covor din trecut, cu un vin demn de prezent. Dați share, să știe mai multe lume că suntem buni. Uneori, putem fi mai buni!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.