Nou: Negru Împărat de la MinisTerrios

Voi vorbi din start, fără ezitare și cu multe grade la superlativ despre unul dintre cele mai bune vinuri roșii lansate în acest an în Republica Moldova: cupajul Negru Împărat de la crama MinisTerrios.

Când toată lumea a pornit-o pe soiuri locale și scrie Feteasca acolo unde poate nici nu-i cazul, micul vinificator Dan Prisăcaru a făcut un pas înapoi, spre clasicul Bordeaux, cu un asamblaj tipic din două soiuri europene: Merlot și Cabernet Sauvignon, în proporție de 50% la 50%. Un cupaj verificat în timp!

Roada anului 2016, de pe podgoriile proprii din satul Haragîș, raionul Cantemir, de pe o vie plantată în 2007. Încărcătură controlată pe butuc, circa 5 tone la hectar, cules manual, la maturitate deplină.

Mergem mai departe, în cramă. Vinul a fost maturat exact 12 luni și o zi, în butoaie noi de stejar francez. Nu oricare — structură fină de la Seguin Moreau (care înseamnă cam vreo 900 euro barrique-ul). 75% barrique nou; 25% – la a doua sau a treia folosire.

Îmbuteliat manual — am participat și eu alături de câțiva entuziaști — în mai 2018, după care lăsat să se odihnească cel puțin trei luni la sticlă. Un vin produs în ediție limitată, cu o bucurie nemărginită.

A venit timpul să-i dăm cep! Un vin rubiniu intens, cu reflexii violacee, care impune respect de la primul contact. Buchet complex și bogat în fructe roșii, prune uscate, cacao și ciocolată, post gust lung și memorabil. Am degustat acest vin de nenumărate ori, de la faza sa inițială, până la evoluția în butoi și eram sigur că va fi un vin extraordinar. La scurt timp a venit și validarea lui pe plan internațional — medalie de aur la Berliner Wein Trophy 2018, prima competiție la care a fost trimis. Am să fac o paranteză aici: e plină lumea de cupaje CS & Merlot și un astfel de vin trebuie, într-adevăr, să se remarce că să obțină aurul.

Negru Împărat inspiră și respiră respect. Este un „must try” pentru oricine vrea să înțeleagă ce forță nebună au micii producători de vin din Republica Moldova. Care — așa cum scrie Dan Prisăcaru pe etichetă — încearcă să facă lumea cu o bobiță mai bună!

Puteți găsi, de astăzi, vinul în vinotecile Carpe Diem, Embargo, Wine.md (costă circa 250 lei), dar și în restaurantul Wine Gogh sau on-line pe vincuvin.shop.

PS: Este important să decantați vinul cel puțin 20 minute înainte de consum și să-l serviți la 16-18℃ din pahare corecte. Noroc!

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.