OIV a găsit în Moldova de trei ori mai puține vii

UPDATE: 14 MARTIE 2018:

„Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a reacționat la un articol publicat de FineWine, care făcea referire la ultimul studiu OIV privind distribuția soiurilor de struguri în lume. În raportul său inițial, OIV menționa că în Moldova ar fi 24.5 mii ha de viță de vie, de trei ori mai puțin față de estimările oficiale din RM. După publicarea articolului pe FineWine, OIV a venit cu un comentariu, dar și a modificat studiul, cu date noi despre Republica Moldova.

„După o examinare atentă, am dori să precizăm — așa cum notam și în prezentarea studiului — că documentul analizează datele de pe circa 75% din suprafețele cu vii în lume. În legătură că acest fapt, cifrele pot să nu fie complet reprezentative pentru anumite țări. De asemenea, raportul se bazează pe date disponibile la momentul întocmirii raportului. Ne-am străduit să clarificăm suplimentar situația și am actualizat studiul cu date noi, inclusiv pentru Republica Moldova”, se menționează într-un comentariu al OIV pentru FineWine.

Detalii suplimentare, pe http://finewine.md/oiv-a-modificat-datele-despre-viile-din-moldova-dupa-un-articol-pe-finewine”.

Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a publicat cel mai recent studiu al său: Distribuția soiurilor de struguri în lume, care arată că în Republica Moldova ar fi 24.5 mii hectare de viță de vie, de trei ori mai puțin față de estimarea Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV — arăta o suprafață de 78 mii ha).

Studiul oferă o prezentare generală a distribuției soiurilor de viță de vie din lume și examinează tendințele din 44 de națiuni vinicole, la sfârșitul anului 2015. Cercetarea conține însă aparent date eronate despre situația viilor în Republica Moldova. De exemplu, potrivit documentului, în Moldova n-ar exista deloc Aligote, Muscat Ottonel, Malbec, Pinot Gris sau Pinot Noir. Iată care sunt principalele soiuri identificate de raportul OIV în Moldova:

Chiar dacă raportul se bazează pe soiurile tehnice, el conține și câteva date despre strugurii de masă. În acest sens, am identificat și o curiozitate: în Republica Moldova n-ar exista struguri din soiul „Moldova”, în schimb, astfel de struguri cresc pe o suprafață de 34 he în Serbia. Pe de altă parte, R.Moldova ar fi un important crescător al soiului italian Trebbiano Toscano…

Pe de altă parte, ONVV a publicat recent mai multe statistici care arată că, la sfârșitul anului 2017, în Republica Moldova erau 78 mii hectare de viță de vie (inclusiv 8 600 cu Indicație Geografică Protejată).

OIV menționează că s-a bazat pe câteva surse la elaborarea studiului, în importanță descrescătoare: date din chestionare oficiale trimise de OIV statelor-membre; date oficiale publice disponibile în țările membre OIV; date din rapoarte informale; dar și estimări ale experților.

„Nu cunosc care este sursa referitor la Republica Moldova, dar, evident, este vorba de niște informații neveridice. Pe de altă parte, nu pot pune la îndoială credibilitatea și expertiza autorilor OIV. Știu cum se fac astfel de studii, nu se greșesc cifre la așa nivel”, a declarat pentru FineWine Gheorghe Arpentin, directorul ONVV, care este, de asemenea, președintele unei comisii importante a OIV — cea pentru Sănătate.

El a presupus că cineva din Republica Moldova ar fi frunizat în trecut date eronate. „Urmează să ne clarificăm. Noi operăm cu datele prezentate mai sus de ONVV”, a mai spus dl Arpentin, care a precizat că, de altfel, raportarea despre viță de vie este încă o problemă în Republica Moldova. Registrul Național al Viei și Vinului a început să fie completat de curând, marii viticultori raportează, dar starea viilor la micii fermieri este încă o necunoscută.

Dincolo de situația Republicii Moldova, studiul OIV prezintă date curioase despre cele peste 10 000 de soiuri de viță de vie din lume. Sunt peste 5.5 milioane hectare de vie în lume, dintre care cele mai multe în:

  1. Spania – 974 mii ha
  2. China – 830 mii ha
  3. Franța – 805 mii ha
  4. Italia – 682 mii ha
  5. SUA – 443 mii ha

La nivel mondial, suprafața viilor a scăzut în ultimii 10 ani (-3% începând cu anul 2010), deși această tendință nu este uniformă în întreaga lume. Dacă în Spania sau alte țări europene suprafețele scad, China a marcat o creștere de 177% a viilor. Avem acum, de exemplu, suprafețe de Cabernet Sauvignon mai mari în China (60 mii ha) decât în Franța (48 mii).

România e pe locul 11 în lume după suprafața viilor, aceasta fiind țările cu un puternic accent pe soiurile locale.

Vă înșelați dacă credeți că Chardonnay este cel mai râspândit soi alb; iar Cabernet Sauvignon — roșu. Iată cum stau, de fapt, lucrurile, conform OIV:

Kyoho este un soi roșu de origine japoneză, cel mai răspândit în China, unde cresc 90% din cele 365 mii ha. La albe, hegemonia este dominată cu 273 mii ha de Sultanina — soi pentru struguri de masă și struguri uscați, cultivat în Orientul Mijlociu (Turcia, Iran, Irak, Afganistan, Pakistan) și Asia Centrală (Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan), unde este cunoscut sub numele de Kishmish.

 

 

 

You may also like...

3 Responses

  1. OIV spune:

    After careful review we would like to highlight, as explained in the summary of the publication, that the data analysed covers about 75% of the total surface area. In line with this fact, the data is not completely representative for every country. For the supplementary document mentioned in this article, the completeness of data varies in accordance with the data available at the time of study.
    Taking this into account, we have worked to clarify this supplementary document. We have modified for the sake of clarity, and updated, the supplementary document with the most recent data available, including data for Moldova.
    We appreciate your attention to this matter and hope to have provided further clarity.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.