Pelicanul Negru a revenit în Moldova

Această postare nu este despre păsări; dacă doriţi să citiţi un blog bun despre orătăniile zburătoare, poftim aici. Noi însă vom vorbi, aşa cum ni-i feleşagul, despre vin. Şi anume, despre Pelican Negru, care în opinia mea, poate fi numit „revenirea anului 2016” în Moldova. Pelicanul Negru reapare pe piaţa amatorilor de vin bun după aproape un deceniu de la prima lansare. Am să fac, totuşi, o paralelă cu lumea păsărilor: la Chişinău a revenit o pasare de Cartea Roşie!

IMG_8366

Vinurile Pelican Negru sunt semnate de vinificatorul Gheorghe Arpentin – nu-mi ajung megabytes să descriu aici toate funcţiile şi titlurile onorifice pe care le deţine. Voi remarca pe scurt că dl Arpentin este preşedintele Comisiei vinificaţie & sănătate, din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.

IMG_8286

„Prima lansare a Pelicanului a fost mai mult un amuzament pentru mine. După care mi-am dat seama că viile trebuie să ajungă la o maturitate, să pot scoate pe piaţă un produs doar când atinge standardele necesare şi doar din recoltele bune”, spune vinificatorul. Gheorghe Arpentin este încrezut: un oenolog poate face bine sau vinuri roşii, sau vinuri albe, nu şi una – şi alta. Tehnologia e diferită, utilajul diferit, etc-etc. El s-a specializat pe blenduri: a cupajat şi răs-cupajat vinuri roşii până n-a găsit, ca un parfumer, combinaţia ideală materializată în două sticle: Velvet Red Blend (2013, cupaj de Cabernet Franc şi Merlot) şi Soft Red Blend (2013, Cabernet Sauvignon & Malbec).

IMG_8372

Gheorghe Arpentin este probabil printre primii viticultori din Moldova care a insistat ca numărul de butuci la hectar să fie de minim 5000, care să dea recolte mici de struguri, dar calitative. Viile sale se întind pe câteva coline din sudul satului Olănești, raionul Ștefan Vodă – terroir ales după câţiva ani de cercetări pedologice, climaterice și experienţe de micro-vinificaţie.

IMG_8373

Reformistul Arpentin se simte, practic, peste tot în acest vin – nu a folosit deloc barrique: „Vreau un corp onest al vinului, nu bodybuilding!”. Iar ceea ce veţi simţi în Velvetul Red Bled nu este altceva decât un fruct foarte expresiv: cireşe sălbatice, vişine. Şi la tradiţia de consum, dl Arpentin are un comentariu: nu vă duceţi cu acest vin la tablă, nu încercaţi să-l menajaţi ca la sala de degustare, mai degrabă, adunaţi-vă în compania plăcută, luaţi o brânză bună şi o friptură, şi atunci veţi simţi ce poate acest vin!

IMG_8374

Nu este indicat pe etichetă că vinul este BIO sau ECO, deşi cunosc că dl Arpentin este un adept al agriculturii ecologice. „Eu trăiesc cu aceste principii, dar nu vreau să port drapelul ECO, să-l transform într-un argument de marketing”. Ei, cum să nu dai jos pălăria în faţa acestor oameni?!

IMG_8379

Pelican Negru nu va fi un vin de mass-market. Pleacă de la producător cu cca 100 lei şi se va vinde doar în vinoteci, câteva restaurante şi la export (primul lot a plecat deja în Polonia şi Ţările Baltice). Vinul a fost îmbuteliat în ediţii limitate: 20 de mii Velvet şi 20 de mii Soft. Ediţia limitată nu se referă atât la numărul de sticle, cât la unicitatea partidei: acesta este tot vinul de pe cele două parcele, gata, mai mult nu vom întâlni alt Pelican din roada 2013. Pelican Negru poate fi găsit deja în restaurantul MyCafe şi la vinoteca Carpe Diem.

IMG_8285

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.