Prea multă anhidridă?! Creşte tensiunea?! Cinci mituri despre vinul îmbuteliat

Vinul îmbuteliat „se bucură” deseori în Republica Moldova de o „reclamă” nemeritată. „Are prea multă anhidridă, doare capul, creşte tensiunea” – sunt câteva dintre preconcepţii.

FineWine împreună cu fondatorul Asociaţiei de Sommelier din  Republica Moldova, Mihai Druţă, încearcă să facă un pic de lumină în beciul vinurilor bune.

1. Vinurile de fabrică au multă anhidridă?!

Anhidrida este un conservant care se foloseşte pe larg în industria alimentară, nu numai în vinuri. O putem găsi în fructe uscate, la prelucrarea butoaielor de bere. Nu reprezintă o problemă atât timp cât este folosită în cantităţi rezonabile. A existat un mit în perioada sovietică, precum că anhidrida se turna cu nemiluita în cisternele cu vin, dar cu siguranţa, vinificatorii moderni nu fac abuz în acest sens, deci nu vă temeţi – calitatea şi cantitatea e controlată.

1502240_718350521539992_3352201183166576559_o

2. Cu cât butoiul e mai vechi – cu atât mai bine?!

Astăzi, butoiul ne mai este privit ca un recipient de păstrare a vinului. Butoiul este mai degrabă un instrument de înnobilare a vinului, pe care vinificatorii iscusiţi îl folosesc cu măiestrie. Din contra, cu cât butoiul e mai tânăr, cu atât impactul asupra vinului e mai mare. De exemplu, celebrele barrique-uri franţuzeşti se exploatează până la 3 ani – cât poate extrage vinul arome din stejar. De altfel, multe butoaie vechi folosite în gospodării ţărăneşti mai degrabă nu sunt bune, nu sunt tratate corespunzător şi au tot felul de infecţii.

Photo Credit: http://miriadna.com/preview/dark-red-wine

Photo Credit: http://miriadna.com/preview/dark-red-wine

3. Dacă amesteci alb cu roşu, o să te doară capul?!

Dacă asociezi corect băuturile şi mâncărurile, şi, mai ales, respecţi proporţiile – sunt şanse minime ca să te doară capul. Desigur, dacă vrei să ai dureri de cap, trebuie să mai amesteci nişte bere şi vodcă 🙂

4. Vinul roşu creşte tensiunea?!

În vinul roşu întâlnim o mai mare concentraţie de resveratrol, care are un rol important în subţierea sângelui, acţionând eficient asupra trombocitelor(celule implicate în formarea cheagurilor de sânge)să se alipească, prin acest mecanism se poate împiedica apariţia infarctului. Este vorba de aşa-numitul „Paradox Franţuzesc”. În regiunile viticole din Franţa, unde se consumă alimente bogate în grăsimi, rata atacurilor de cord este mai scăzută decât în alte zone ale globului cu diete identice. Tensiunea şi efectul alcoolului (nu neapărat vinul roşu) reprezintă mai degrabă o chestiune ce ţine de doctor şi nu de vinificatori.

download

5. Vinul de fabrică e mai „tare” decât vinul de casă?!

Totul depinde de perioada de culegere a strugurilor. Dacă sunt culeşi la o maturitate deplină, atunci şi alcoolul va fi mai înalt decât la strugurii culeşi prea devreme. De regulă, tăria vinului demonstrează şi calitatea acestora.

PS: După un pahar de wine, vei fi tare fine! 🙂 Consumaţi vinuri bune! Like & share – să ştie şi prietenii 🙂

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.