Rețetă pentru Paști: Iepure cu Rară Neagră de Purcari

Suntem în postul mare, așa că rețeta de azi e mai degrabă o sugestie pentru duminică, numai bună de Paști. Iepuraș fraged, asociat cu un vin din soi autohton – Rara Neagră de Purcari. Eu am testat rețeta, în premieră, în condiții de casă și îmi închipui că dacă ar fi să o repet, dar la ceaun, în pădure – adăugăm +100% la gust și karmă. E foarte simplu: avem nevoie de niște morcov, ceapă, usturoi, sare și piper.

blank

Iepurașul fraged l-am luat de la partenerul tradițional al rubricii – Fourchette Gourmet – discutați neapărat cu măcelarul de aici, el vă va da sfaturi bune legate de carne.

blank

Așadar, în primul rând desfacem iepurașul și îl prelucrăm ușor cu condimente: sare și piper, nu trebuie de inventat roata la bicicletă.

blank

Mai departe, ca să ne asigurăm de un aspect final frumos și gustos, trebuie să frigem un pic carnea de iepure la tigaie, cu ulei încins și 1-2 căței de usturoi. În mod normal, eu folosesc uleiul de măsline, dar azi vorbim despre o rețetă tradițional moldovenească, așa că merge untdelemnul nostru cel de toate zilele. Nu mult: 3-5 minute pe fiecare parte, până se rumenește.

blank

Mai departe, toată treaba aceasta merge la ceaun (cratiță pentru inducție în cazul meu). Logica e următoare: un rând de carne, peste care așternem un rând de ceapă și morcov.

blank

Sărăm și condimentăm un pic, după care punem capacul, la foc mediu spre mic și uităm de iepure pentru 1h – 1h 30. Foarte important – dacă faceți rețeta la natură, stați non-stop lângă ceaun, 2-3 minute nu controlați focul și riscați să ardeți carnea.

blank

Dar, dacă aveți controlul focului, nu vă temeți – nu se arde. Se topește ceapa și morcovul sub capac, sloboade și iepurele niște sucuri – bre, bre, bre – nu vă pot spune pe deplin, cât e e de gustos!

blank

Am uitat să vă spun: trântiți de la început și o frunză de dafin.

blank

Acum, toată treaba asta trebuie de întins cu pâine proaspătă sau cu mămăligă. Dar, ceea ce nu trebuie să lipsească – e un vin bun, în cazul meu – Rara Neagră de Purcari. Un vin roșu sec, tânăr, foarte fructat.

blank

O să repet: eu am făcut această rețetă în casă, dar sunt sigur că la ceaun va fi de 1000 de ori mai gustos. De Paști o repetăm. Să aveți sărbători luminoase!

blank

You may also like...

2 Responses

  1. blank ion spune:

    Tigaia de teflon si cratita de inox strica toata frumusetea. Tigaia inlocuit cu DeBuyer Mineral B (costa cat una de teflon, dar e pe viata si mult mai sanatoasa). Cratita inlocuit cu ceaun de fonta.

  2. blank Andrei spune:

    Rară Neagră, in primul rând îmi pare rău ca asa lucruri sunt profanate. Scrieți fără sa Cunoaște-ți măcar ce prezintă Rară Neagră. Va urmăresc des ce scrieți, de fiecare data văd ca nu cunoaște-ți nici bazele vinificației si nici mai mult cunoașterea vinurilor. Căci despre vinuri aici scrieți. Nu mai spun despre creșterea strugurilor, acolo las Igor va înglodați. Cei care nu cunosc tema si o mare parte dim moldoveni n-o cunosc, va zic ca sunteți bravo.
    Dar d-ra credeți ce scrieți? Pentru a scri ceva, trebuie sa Cunoști ceva, nu sa auzi de la cineva, dar sa Cunoști si sa fii sigur ca ce scrii este corect, căci va mai citesc si acei care cunosc tema.
    Cât despre Rară Neagră, nu numai de la Purcari, ci si de la restul producătorilor, este un NON sens sa produci un vin care apriori nu poate fi vin de calitate. De ce? Încercați sa studiați măcar acest puțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.