Risotto cu ciuperci + Chardonnay Asconi

Prima dată-n viaţă am gătit orez de sine stătător şi prima dată am mâncat un risotto atât de gustos! Secretul: ingrediente bune, gătit fără capac şi… desigur – vinul excepţional – folosit atât la gătit, cât şi servit la împerechere. La reţeta de joi facem Risotto cu ciuperci, servit cu Chardonnay 2012 de la Asconi.

img_0501

Unu, doi, trei… cinci rafturi pline de orez la Fourchette Gourmet şi încă tot atâtea care n-au intrat în cadru. Nu degeaba spun chinezii: fără orez nu poate găti nici cea mai deşteaptă gospodină.

img_0505

Pentru cei lenoşi, dar bogaţi – este orez semipreparat cu ciuperci şi legume uscate. Numai pune-l şi fă-l! Noi însă alegem calea mai lungă, dar mai ieftină, un Arborio: cantitate mai mare, la preţ de cinci ori mai mic.

img_0499

Ne mai trebuie un pacheţel mic de ciuperci uscate:

img_0492

Şi altele proaspete:

img_0511

O legătură de ţelină:

img_0515

Şi – mea culpa – un pacheţel de Gallina Blanca. E clar că-i mai bine de gătit cu bulion din găină de casă, dar aşa cum suntem oameni grăbiţi şi găină de la ţară ajunge rar la noi, păcătuim azi cu un pacheţel de-aista.

img_0507

Iată ingredientele principale, fără mare filosofie.

img_0556

În primul şi-n primul rând, punem ciupercile uscate la înmuiat.

img_0559

După care: tăiem cupercile (cele proaspete şi alea uscate, în cuburi de 1.5 cm), o ceapă şi un deget de ţelină (cât mai mărunt; la mine s-a primit cam aşa, cine poate mai mărunt – jos jobenul!) şi pregătim bulionul (2 cuburi la aproape 1l de apă).

img_0568

Să înceapă veselia! În tigaia încinsă, topim vreo 50 g de unt, oleacă de ulei de măsline şi huştiuliuc ceapa şi ţelina!

img_0576

Nu trebuie să le rumenim, doar le topim olecuţă. Apoi: adăugăm în toată această „podjarcă” un pahar de vin alb (nu trântiţi vin la nimereală, vedeţi secretul mai jos!), după care vine rândul orezului cu puţin parmigiano răzuit.

img_0580

În niciun caz nu puneţi capacul! Cum vedeţi că se usucă tare conţinutul în tigaie, mai adaugăm un polonic de bulion: aşa ca nici să acopere deasupra orezul, dar nici să sfârâie în secetă.

img_0586

15-18 minute toată treaba asta trebuie să se încununeze în tigaie. Adaugăm liniştit câte un polonic de bulion, amestecăm un pic, reglăm focul la mediu şi, când este o secundă liberă: trosc un pahar de vin alb pentru a mări pofta!

img_0588

Fix în 18 minute, risotto ar trebuie să fie gata: puţin aldente (nu răscopt ca orezul din pilaf, dar nici crud). Şi când simţim că-i gata, adăugăm un pic de unt şi parmigiano deasupra, punem capacul la tigaie (cu focul stins deja) şi-l lăsăm să zacă aşa pe 2 minute. Măi oameni buni: după revoluţia în care s-au prins aromele de ţelină, ceapă, ulei de măsline, ciuperci uscate şi proaspete, parmigiano – orezul are nevoie un pic de linişte, ca să-şi vină-n fire.

img_0598

Eu între timp, revin la vin. La această mâncare s-a lipit extraordinar un Chardonnay 2012 de la Asconi – cea mai bună vinărie a anului trecut.

14446417_10154517207822020_419555634_o

Costă în retail cam 100 de lei şi merită fiecare bănuţ. Şi nu o spun doar eu: Sol Negru Chardonnay 2012 a luat medalie de argint la Berliner Wine Trophy şi un bronz la IWSC Londra. Nemţii şi englezii nu dau medalii atât de uşor, mai ales la un soi atât de răspândit precum este Chardonnay-ul.

14407977_10154517208387020_1149939474_o

În pahar avem un auriu frumos ca apusul, cu arome extraordinare de mere şi fân. Pe lângă nuanţele primare, se simt extraordinar de bine aromele de vanilie, alune şi caramelă – de la maturarea în barrique de stejar. Nu în zadar spuneam mai sus: nu orice vin e la fel de bun pentru gătit. Anume vinul acesta păstrat în butoi oferă o complexitate mai mare de arome, care s-au integrat foarte bine cu risotto-ul nostru.

14407931_10154517206737020_533951100_o

Vinul trebuie servit rece, 10-12 grade.

img_0621

Vorba lungă, sărăcia omului. Poftă bună!

img_0611

PS: Sănătos şi gustos, la copii merge cu ura! Bunătatea asta (fără vin) m-a costat nici mai mult, nici mai puţin: 136 lei 48 de bani.

img_0553

Poftiţi de mai gătiţi:

Muşchi de porc cu sos de mure şi Merlot

Midii cu Prosecco

Pasta cu ardei chili şi Riesling

Cotlet de vită cu Merlot – Cabernet Sauvignon

Dorada la rolă cu Sauvignon Blanc

Păstrăv la cuptor cu Muller-Thurgau

 

 

 

 

 

Comentează

comentarii

You may also like...

1 Response

  1. Gill Bates spune:

    Când adăugăm ciupercile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *