Surpriza de la Chi

Surpriză = Tot ceea ce surprinde prin caracterul său neașteptat, neprevăzut. ♦ Ceea ce provoacă o bucurie neașteptată, o plăcere; Din fr. surprise.

Am pus această definiţie ca să înţelegeţi mai bine ceea ce am simţit eu în week-end, când am făcut cunoştinţă cu două vinuri moldoveneşti noi: Pinot Grigio şi Sauvignon Blanc de la Cimislia Wineries.

IMG_1712

În ce a constat surpriza? Când credeam că ştiu totul despre Sauvignon Blanc-ul din Moldova, a venit timpul să degust şi mostra de la Chi. Deci, am surprins în pahar o bătălie de arome: coacăza se lupta cu nuanţa de lămâie, în încercarea de a arăta care-i mai puternică. În tot acest timp, aromele de fructe exotice au stat cuminţel deoparte, cu firescul: când doi se bat, al treilea câştigă. Un buchet dea dreptul ceresc!

IMG_1719

În gust: aciditate echilibrată şi elegantă, 13% alcool, perfect pentru o seară liniştită de vară. Acest gust suav l-am mai simţit undeva!.. Intuiţia nu m-a dat de gol. Aflu mai târziu că dirijorul acestui vin este un italian – Umberto Menini, originar din Verona, Italia (patria vinurilor suave). Ne documentăm mai departe.

IMG_1711

Umberto Menini e „flying winemaker” la Cimislia Wineries, adică zboară în Moldova şi consultă vinificatorul local, Marin Haraba, în toate procesele importante, de la via în rod, până la butoi. Nota Bene: SB de la Chi a luat aurul la International Wine Contest Bucharest. Dar de unde această denumire – Chi – şi ce vrea ea să ne spună?

IMG_1709

Chi nu vine din Peru, Chili sau China. Şi nici din Chişinău. Chi e de la Cimişilia. Şi ce are în comun Cimişlia cu piaţa spumantelor din Rusia şi cu unul din cei mai mare producători de Prosecco din Italia. Răspunsul l-am găsit în VIP Magazin. Ai noştri sunt peste tot 🙂

Să revenim însă la Pinot Grigio. Suntem în plin sezon al fructelor, aşa că nu vă va fi greu să vă închipuiţi un buchet de arome ce oscilează între zămos şi piersică albă. Adăugăm aici un gust proaspăt şi persistent. Ca să nu lungim mult vorba, încercaţi-l cu un peşte la grătar şi veţi înţelege mai bine ce mă chinui eu să spun aici.

IMG_1699

Chi este exportat în China (în chineză se pronunţă [ţi] – înseamnă sânge, iar chinezii cumpără mai ales roşu de la Chi. De altfel, Cimislia Wineries e prezentă pe multe pieţe „dificile”, cum ar fi Suedia sau Marea Britanie. La acelaşi ICWB, Pinot Grigio de la Chi a luat medalia de argint.

IMG_1690

Puteţi găsi Pinot Grigio şi Sauvignon Blanc de la Chi în mai toate magazinele, iar preţurile sunt foarte democratice. Între 70 şi 80 de lei, este un raport preţ excelent pentru piaţa noastră.

IMG_1679

Din ce am reuşit eu să aflu, atât Pinot Grigio, cât şi SB au fost îmbuteliate în 5-7 mii de sticle. Grăbiţi-vă, cât e cald, e vară şi cât e proaspăt!

IMG_1700

 

You may also like...

1 Response

  1. Roman Alexandreanu spune:

    Facut-am recent degustatie de Pinot Grigio de la mai multi producatori, si anume, Purcari (2015, 105 lei) , Cricova Prestigiu (2015, 100 lei) si Chi (2013, 75 lei).

    Surprinzator, vinul cu pret mai jos si mai putin cunoscut s-a dovedit a fi cel mai sofisticat si bogat in nuante.

    Bravo, Chi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.