Top 5 spumante moldovenești pentru Revelion

 

 

Dulce, demi-dulce, brut, extra brut, champenoise, rose, Charmat – o ofertă enormă de spumante pentru sărbători, în multe dintre cazuri fiind vorba despre băuturi îndoielnice. Dacă optați pentru un vin dulce, îmbogățit cu CO2, sunt șanse mari să doară capul pe 1 ianuarie. FineWine a întocmit un top 5 spumante din Moldova, cu care nu ți-i rușine să mergi în ospeție, să servești cumătrul, nănașa, părinții sau prietenii.

Înainte de asta, câteva aspecte importante de reținut:

  • Spumant, nu „șampanie”. Champagne se face doar în regiunea cu același nume din Franța.
  • Răciți bine spumantul. Etichetele recomandă 6-8 ℃, dar asta e temperatura de consum, respectiv, se poate mai rece, întrucât sticla se încălzește repede la temperatura camerei.
  • „Buhnitul” spumantului e „mauvais ton”. Sommelierii deschid așa ca nici „fâs” să nu se-audă, deși 1 dată în an, se poate…
  • Spumantul poate fi servit atât la începutul mesei, cu aperitive, cât și la final: cu deserturi.
  • Spumantul poate fi asociat cu pui, mai puțin cu vită sau porc. Ideal: cu cașcavaluri nobile, caviar, deserturi (mai puțin ciocolată).
  • Se bea din pahare speciale, de tip flută, care permit o perlare mai îndelungată. Personal, prefer din pahare obișnuite pentru vin alb: chiar dacă bulele se evaporează mai repede, e mai plăcut în arome.
  • Lungimea tradițională a museletului (sârma care ține dopul spumantului) este de 52 cm.
  • Într-o sticlă de spumant sunt până la 50 000 000 de bule. Presiunea în sticlă ajunge la 6 atmosfere, iar dopul iese cu o viteză de 40 km/h.

Să-i dăm cep!

1. Cricova Grand Vintage Brut 2009

Spre deosebire de vinurile liniștite, la spumante, anul recoltei este indicat rar pe etichetă, de regulă, când a fost produsă o ediție de excepție. În majoritatea cazurilor, vorbim de cupaje din diferiți ani, așa că prezența anului pe eticheta unui spumant ne șoptește deja că avem de a face cu un vin bun. Cricova Grand Vintage 2009 este, într-adevăr, o capodoperă vinicolă, produsă după metoda „traditionnelle”, prin fermentarea secundară în sticlă, cu maturarea cuvee în poziție orizontală timp de cinci (!) ani. 100% din soiul de struguri Pinot Noir. Efervescent, cu bule mici și de durată, arome florale împletite cu nuanțe de toast, pară coaptă, etc. Grand Vintage este un fel de „rege” al spumantelor în Moldova. Costă cam 350 de lei.

cricova-grand-vintage2. Cuvée Aleksandr Brut 

Spumantul Cuvée Aleksandr a fost elaborat de vinificatorul francez Jean-Marc Sabua, încă pe timpul companiei falimentate Acorex Wine Holding. Actualmente, însă, marca a trecut în proprietatea Cimislia Wineries. De o culoare sclipitoare aurie, are un buchet rafinat de caise și flori, îmbinate armonios cu aroma crustei de pâine. Ușor și răcoritor, cu aciditate scăzută. Spumantul are peste 10 ani și a obținut de-a lungul timpului nenumărate premii internaționale, inclusiv, în 2015, a fost desemnat cel mai bun vin la prestigiosul festival Wine Vintage Festival, organizat la Londra de The Sundy Times Wine Club & Laithwaite ‘s Wines. Costă 125 de lei.

aleksandr_1

3. Chateau Vartely Brut

Spumant clasic matur brut alb. Culoare limpede galben pai, buchet bine echilibrat, cu arome de toast de pâine şi nuanţe de flori şi mere. Vinul este produs din 100% struguri din soiul Pinot Noir, prin „methode noir sur blanc”, cu maturare de 12 luni. Turnat în 10 000 de sticle, un veritabil exponent al spumantelor tradiţionale.  Costă 125 lei.

Vartley1

4. Radacini Reserve Brut 

Radacini Reserve Brut este cea mai proaspătă noutate pe piața spumantelor bune din Moldova. A fost lansat la Sărbătoarea Vinului, odată cu noua gamă de vinuri Radacini. Vorbim despre  un spumant excelent, făcut după medota clasică „champennoise”, produs ca la carte din Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Maturat 24 luni în sticlă, 12.5% alcool, culoare galben pai cu reflexe verzui, arome fructate, într-un cuvânt – strălucitor! Bun atât de Revelion, cât și în dimineața de 1 ianuarie. Costă în jur de 100 lei, mai ieftin îl găsiți în rețeaua Linella.

14481934_546951052156481_6671971371691991517_o

 

5. Cricova Cuvée Prestige

Vin spumant exclusiv, produs în conformitate cu tehnologia clasică „Champenoise”, din struguri selecţi de soiuri Pinot şi Chardonnay, recoltaţi pe plantaţiile din partea centrală a Moldovei. Buchetul floral compus al vinului este perfect echilibrat, cu accente clare de florea-soarelui. Costă 130 lei. 

spumant-cricova-prestige-870x1110

You may also like...

1 Response

  1. ion spune:

    Odata ziceti ca serviti la aperitiv sau desert, si dupa o trantiti cu ce carne 🙂 care clar nu e desert sau aperitiv, desi pentru mine poate fi cap coada.

    Eu as zice ca se serveste totusi mai mult la aperitiv. Fiindca e mai festiv, oamenii sunt mai treji si pot inca aprecia ce beau, aperitivul e mai neutru si se asociaza bine cu un brut. La masa principala desigur vin, Desertul? Hmm parca mai bine un vin dulce, deja suntem la digestive, parca la mine nu se asociaza cu desertul.

    Spumantul se poate inlocui si cu cidru, pana la urma tot vin este, de mere.

    In privinta formei paharului se serveste des si din cupe, chiar se spune „o cupa de sampanie”. Desi cel mai bine din pahar de degustare.

    Cel mai bine cred ca e sa fie in afara mesei, cand sarbatorim ceva sau cu o femeie, in atmosfera mai relaxanta. Cu mancare parca nu merge, asa cu ceva de picurat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.