Vinul Moldovei, descris într-o carte de MW Caroline Gilby

The wines of Bulgaria, Romania and Moldova” (Vinurile Bulgariei, României și Moldovei) — este titlul celei mai recente cărți semnate de Master of Wine Caroline Gilby, publicată în limba engleză de Infinte Ideas Limited, în seria „Classic Wine Library”.

„Preferabil să fie citită cu un pahar de vin bun în mână”, se menționează în prefață.

„Europa de Est este încă nedescoperită în mare parte pe piețele occidentale, dar este o sursă de vinuri fascinante, unice și autentice, bazate pe o istorie îndelungată. Aceasta este prima carte aprofundată, dedicată țărilor producătoare de vin din regiune, unde vinul este un domeniu important și un motor al progresului economic (la un moment dat, 25% din muncitorii moldoveni erau implicați în producția de vin)”, se arată în descrierea cărții.

Caroline Gilby are studii în botanică și horticultură, în 1992 a obținut titlul de Master of Wine, după care a scris pentru cele mai prestigioase publicații de vin din lume. Este în juriu la multe concursuri prestigioase de vin, fiind specializată în Europa Centrală și de Sud-Est. Am avut ocazia să jurizez într-o comisie cu dumneaei în februarie 2018, la Black Sea Region Wine and Spirits Contest. Este extrem de exigentă.

Am rămas profund uimit de cercetarea enormă pe care a făcut-o în această carte, cel puțin în partea ce ține de Vinul Moldovei. A adunat statistici oficiale, interviuri cu oameni din sector și impresii personale, iar multe dintre date (spre marea mea rușine) le-am aflat, în premieră, din această carte. O perspectivă extraordinară asupra Vinului Moldovei, făcută dintr-o parte, de o manieră exigentă și obiectivă.

După o incursiune în istoria Moldovei și a tradițiilor vinicole de aici, autorea face un duș rece vizavi de calitatea vinului moldovenesc de până la embargoul rus din 2006. În mare parte, vin dulce destinat unei singure piețe (Rusia), cu experiență personală „dezastruoasă”, când în timpul vizitelor la crame trebuia să ceri deversoare, iar unii directori erau ofensați dacă scuipai vinul.

Caroline Gilby mai descrie eforturile de modernizare post-embargo, aportul USAID și al micilor vinificatori la debirocratizarea unui sector „reglementat de 150 000 de pagini de acte normative”.

Autoarea mai face referință la răsăritul unei noi generații de vinificatori în Moldova, descrie trendurile vinului moldovenesc și prezintă 20 de vinării din țara noastră.

Este o carte care trebuie citită cu un pahar de vin bun, dar indubitabil — cu mintea trează. O carte care te provoacă să ieși din tiparul că facem „cel mai bun vin din lume”, un must read pentru oricine care are o tangență minimă cu lumea vinului. O găsiți pe Amazon și, probabil, disponibilă curând și în Moldova.

Thank you, Caroline Gilby, for this extraordinary effort, thank you for taking Wine of Moldova in the spotlight, fair and honest.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.