Vinuri bune de la crame românești

În afara programului oficial de degustări de la International Wine Contest Bucharest (IWCB), am avut ocazia să gustăm mai multe vinuri bune de la câteva crame românești. Mă împart și cu voi, cu ceea ce mi s-a părut mai bun.

În prima zi a concursului, am fost întâlniți la restaurantul Pescăruș din Herestrău cu un aperitiv ușurel: Young Liliac Light Rose. Cupaj de Feteasca Neagră & Merlot 2016, fructat, corp ușor și aciditate plăcută, alcool 10,5% – rece și foarte bun pe timp de vară!

A doua zi a presupus o artilierie mai grea. Am ajuns în Dealu Mare – o zonă renumită pentru vinurile românești. Prima cramă vizitată – Viile Metamorfosis – o investiție a renumitei case italiene Antinori, situată alături de alte crame românești vestite, ca Davino, Serve, Budureasca sau Lacerta.

Înaintăm printre cisternele mari…

… spre sala cu butoaie, în mare parte, stejar unguresc.

Am degustat aici patru vinuri marca Metamorfosis: un cupaj alb de Fetească Albă & Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon 2015, Feteasca Neagră 2015 Cantvs Primvs și Negru de Drăgășani, din seria Via Marchizului.

De departe, favoritul meu a fost Cantvs Primvs Feteasca Neagră 2013 – un vin pe care m-am grăbit să-l declar ușor brettat, dar care s-a deschis extraordinar după câteva minute în pahar. Maturat în inox, budană & baric de stejar: 16 luni; 14% alcool – un corp bogat, abundent în fructe combinate cu nuanțe de maturare.

Ca să nu ne ia pe sus alcoolul, am dat și ceva nafură în gură: pâine proaspătă, cu sare mășcată și ulei de măsline pe fundul farfuriei. O idee bună de luat la înarmare pentru vinăriile noastre – e ieftin, ușor de realizat și foarte potrivit pentru așa tip de degustări.

Facem un selfie în geamul de submarin, cu CEO IWCB într-un colț de cerc și – mergem mai departe.

Mai departe, printre viile Budureasca, ajungem la domeniile Licorna Winehouse. Piesaje de poveste în Dealu Mare, care-și merită pe deplin numele.

Crama a fost deschisă în 2013, pe locul unde, încă în 1909, familia Nicolau ridicase un conac cu participarea pietrarilor italieni.

În pivniță, la maturarea vinurilor, participă peste 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar, alături de budane destinate catifelării vinului roșu, de 2000 de litri și de 3000 de litri.

Ne face excursie Gabi Lăcureanu, vinificatorul principal de la Licorna Winehouse. Îmi șoptesc colegii din România că patronul cramei îi dă frâu liber lui Gabi atunci când vine vorba de producerea de vinuri, așa că maestrul poate să creeze ce vrea, fără presiuni din partea bossului. „Există enologi fericiți pe lumea asta!”, oftează altcineva din grup.

Admirăm în pivniță barriqurile, dotate cu sistem inteligent de manevrare.

La degustare avem trei vinuri: Feteasca Albă 2015; Feteasca Albă 2016 și o Feteasca Neagră. În mod special, am remarcat Feteasca Albă 2015 – în premieră am degustat vin din acest soi, maturat în stejar. Foarte interesant rezultat, bun de experimentat și în Republica Moldova.

După încă trei vinuri degustate, ne trage la făcut poze. Eu îl surprind pe Gabi Stoica de la Crama Hermeziu (un vinificator extrem de pozitiv, de la o vinărie pe care neapărat am să o vizitez)…

… iar pe mine mă surprinde, de la înălțimea funcției și a poziției, Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România – pe care un ziar din România l-a „făcut președinte” atunci când Nicolae Timofti a fost numit șef de stat în Republica Moldova.

De la Licorna Winehouse mergem spre Conacul Ceptura (a nu se confunda cu Crama Ceptura, asociată grupului Purcari din Republica Moldova). Moment de poză pentru un grup de somelieri profesioniști din România.

La Conacul Ceptura am putut degusta mai multe vinuri premium din România. Eu m-am oprit la un Sauvignon Blanc 2016 lucrat extrem de fin de Budureasca…

… dar și pe un celebru roșu românesc – Davino Flamboyant 2013.

A mai fost o vizită la cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, pe care am ratat-o (preferând să alerg, ca prostu’). Mulțumesc organizatorilor IWCB, pentru impresiile frumoase, sperăm să mai revenim pe locurile de odinoară.

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. ion spune:

    Mai sunt vinuri in recas, murfatlar, odobesti, muscel, etc. … e doar o mica parte din ce este in romania. Acuma si gusturile sunt cam diferite in moldova si romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.