Zatoka: atenție ce vinuri consumați!

Litoralul ucrainean al Mării Negre e plin în oferte de vin de o calitate dubioasă, iar un vin bun e mai degrabă o excepție decât o regulă. Am analizat oferta din stațiunea Zatoka — o destinație populară printre moldoveni. Vedeți mai jos câteva descoperiri.

blank

În cea mai mare parte, vinurile se vând la litru, în PET-uri, fără vreo informație minimă despre produs sau producător. Denumiri romantice gen „Al 7-lea cer”, „Đegețel de damă”, „Roua dimineții”, imprimate pe etichete cu poze de pe Google. La întrebarea mea despre producător, răspunsurile vânzătorilor au fost variate și deloc convingătoare: „din gospodăria proprie”, „de la un cunoscut care lucrează la fabrică”, etc.

blank

M-am încumetat să degust câteva vinuri la întâmplare, iar rezultatele nu au întrecut așteptările: vinuri oxidate, volatile, alcoolizate, cu defecte majore, probabil și contrafăcute.

blank

Vinurile sunt prezentate, de regulă, ca „cele mai bune vinuri ale Basarabiei” sau vinuri de „Shabo” (cea mai renumită regiune viticolă de aici), deși nu cred să aibă vreo atribuție nici cu prima, nici cu a doua.

blank

Așadar, dacă nu doriți să vă puneți sănătatea în joc, mai bine nu riscați cu astfel de vinuri!

În comerțul organizat lucrurile par un pic mai civilizate, deși nu trebuie să vă așteptați la mare calitate. Oferta ucraineană constă, în principal, de vinuri demidulci și dulci, de la producătorul Shabo sau Vinprom-ul din Odessa, dar și din vinuri străine din categoria super-ieftină.

blank

Am întâlnit și câteva mostre moldovenești: monosoiuri marcate cu anul 1994 de la Alianța Vin, dar și câteva sticle de la Vinăria Bostavan, cu etichetă adaptată pentru piața ucraineană.

blank blank

Printre puținele vinuri care n-au stârnit decepție: un brut produs după metoda Charmat din Chardonnay, Pinot Blanc și Riesling de la vinăria Shabo. Bun, dar fără mari pretenții, care nici nu existau la prețul de 70 lei (114 hrivne).

blank

De la producătorul din Odessa am găsit un extra brut Chardonnay care a mers mai degrabă în combinație cu Aperol decât de unul singur. Dar nu rău, iarăși, la un preț decent (110 hrivne = 60 mdl).

blank

Dacă sunteți în regiune, vă recomand cu insistență să vizitați producătorul de vin Shabo — companie care a trecut printr-o amplă modernizare în 2009.

blank

Întreprinderea și-a pus la punct turismul, dar și producerea. Am rămas impresionat de dotarea tehnologică și curățenia din cramă.

blank blank blank blank

blank

Vinăria a fost vizitată în 1937 de regele Carol al României, care și-a lansat amprenta pe un perete în beci.

blank blank

Shabo produce un vin interesant din soiul local Telti Kuruk (în traducere, coadă de vulpe), pe care am putut să-l admirăm doar în muzeu, nu și la degustare.

blank blank

Un tur cu degustare standard costă 280 hrivne (180 mdl). Degustarea este construită probabil pentru gustul local: din șase vinuri, patru au fost demidulci sau dulci. Nu rele, dar nici foarte deosebite, eu am remarcat în special un Muscat 2014 bun. Dar, cred că este vorba despre vinuri de bază ale companiei, nu de cele de calitate superioară.

blank blank

Din magazinul de firmă am plecat cu un extra brut, făcut după metodata tradițională, sper să fie bun.

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.