Spumantul-surpriză cu marea medalie de aur

Degustările în orb mereu vin cu rezultate neașteptate.

Surpriza concursului Vinarium din acest an a fost pentru mine Marea Medalie de Aur pentru spumantul Aproape brut (Rosagro Prim). L-am lăudat anterior pe blog, l-am inclus în Ghidul noutăților bune de primăvară, calitatea lui nu este o surpriză pentru mine.

Dublu gold, însă, a fost neașteptat. Mai jos explic de ce.

blank

Pentru ca un vin să ia marea medalie de aur, trebuie să fie un scor de minim 93 de puncte. Foarte rar se întâmplă și, de obicei, are loc atunci când există un consens pe comisie. Adică, chiar și cele mai critice voci, sunt de acord că vinul e deosebit (în comparație cu ce s-a degustat în acel „flight”).

blank

Iar, competiția a fost cât se poate de serioasă. O spun în cunoștință de cauză, am fost acolo. În calitate de jurat, nu am dreptul să dezvălui numele concurenților, dar vă asigur că a fost o competiție complicată. Așadar, de ce m-am mirat:

  • Dublu Gold pentru un spumant din metoda Charmat (depășind unele champennoise)
  • Este foarte tânăr, roada 2024 (atenție la prospețime)
  • Este un „new entry” pe piața vinurilor din MD (cu dreptul)
blank

Vorbim de Pinot Blanc, de culoare galbenă, cu reflexii verzui, cu un buchet rafinat dominat de citrice, măr verde și note florale. 12.5% vol alcool, doar 4 grame de zahăr, adică aproape de extra brut, cu aciditate și perlare fină. „Reprezintă o dovadă a faptului că Pinot Blanc din centrul țării are un potențial foarte bun”, scriam anterior și se pare că n-am greșit.

blank

Vă recomand să-l încercați. Nu știu dacă mai găsești un Grand Gold la 180 mdl (9 euro).

Faptul că Aproape nu înseamnă o calitate accidentală este confirmat și de argintul pentru un alt vin sec – cupaj de Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel.

blank

Punct ochit – punct țintit. Felicitări, Aproape Wines pentru debut și la noi realizări.

blank

Vinăria Aproape este fondantă de familia Roșca (publicul din Chișinău o cunoaște datorită restaurantului Aproape), care a decis să investească în vinificație, în continuarea unei tradiții moștenite de la părinți. Istoria a început în 2020, cu 24 de hectare de Sauvignon Blanc, plantate în zona „Codru”, satul Hirova, raionul Călărași.

Astăzi, plantația s-a extins la aproape 120 de hectare de vii proprii, cu soiuri europene, dar și autohtone. La Orhei, este în proces de construcție vinăria Aproape, cu ciclu complet de producere.

Puteți găsi vinurile în meniul restaurantului Aproape, inclusiv la pahar, în vinoteci, precum și în retail (Nr1, Kaufland, Metro).

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *