Premieră: Suholimanschii Belîi, Crama Neamțu

La Vernisajul Vinului din acest an am avut parte de o premieră dublă: un nou mic producător, care a vinificat un soi nou. Vă invit azi să faceți cunoștință cu Crama Neamțu și vinul Suholimanskii Belîi.

blank

Când l-am întrebat pe viticultorul Alexandru Neamțu câte hectare deține Crama, a zâmbit modest și a spus: mai puțin de un hectar. Deci, vorbim într-adevăr de un vin artizanal. Micro-plantația se află în localitatea Corjova din Criuleni, în zona numită de localnici „Holm”. La o altitudine de 180 de metri, cu înclinație spre Nistru, pe sol argilos de bonitate medie.

Următorul detaliu vorbitor despre Suholimanschii: „îngrijim 500 de plante de Suholimanschii, sădite în 2021”.

blank

Am atras atenția anume la acest soi pentru că — spre surprinderea mea — am aflat de el în străinătate, de la un expert italian, care îmi zicea că vede potențial în Suholimanskii mai mare decât la Viorica sau Floricica, de exemplu.

Trebuie să-i dăm Cezarului ce-i a Cezarului. M-a impresionat vinul, chiar dacă admit că este făcut la început de cale.

Galben cu reflecții verzui, cu intensitate aromatică mare, cu buchet bogat de mere verzi, fructe exotice, cu corp mediu (12% alcool), un vin de vară foarte plăcut.

blank

Profilul aromatic amintește de Chardonnay, cu un accent exotic și nu întâmplător.

Suholimanchii Belîi este o încrucișare de Chardonnay și soiul românesc Plăvaie, realizat în 1949 de cercetători ucraineni la institutul din Tairov.

blank

Pe lângă Suholimanschii, Crama Neamțu mai are în arsenal alte două vinuri albe și un roze.

Le găsiți în vânzare la Wine Republic sau direct la Alexandru Neamțu.

Suholimanschii costă doar 100 mdl. Grăbiți-vă: au fost „produse” doar 400 de sticle!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.