Crama Neamțu lansează recolta 2024

HOLM, holmuri, s. n. (Mold., Transilv.) — ridicătură mică de pământ; delușor, dâlmă, movilă.

Este numele noii linii de vinuri ale producătorului artizanal Crama Neamțu. Un producător realmente mic, pe bune artizanal.

blank

Viile se află în satul Corjova, Criuleni, pe un deal numit de localnici Holm, la 180 de metri altitudine, cu vedere spre Nistru, pe un sol nisip-argilos. Parcela, marcată cu verde pe etichetă, este bine aerisită și influențată de curenții ce vin de la cotul Nistrului, la numai 500 de metri distanță.

blank

Soții Alexandru și Anastasia Neamțu, agronomi de formare, sunt cei care îngrijesc de vie și fac vinul. Cu minimă invazie și tratări tehnologice. „Vrem ca vinul nostru să reflecte terroir-ul, să reflecte condițiile climaterice ale anului”, spune Alexandru.

blank

Când îl întreb pe Alexandru câte hectare are, zâmbește modest: „noi nu calculăm în hectare, ci în număr de plante. Sunt 500 plante de Suholimanschii Belîi; 500 – Tămâioasa Românească și tot 500 – Feteasca Albă”. În total — 5000 de plante, din 12 soiuri.

blank

Suholimaschii Belîi este, fără îndoială, vedeta seriei.

Este o încrucișare de Chardonnay și soiul românesc Plăvaie, realizat în 1949, de cercetători ucraineni la institutul „Tairov”. A fost plantat în 2021, anul trecut fiind vinificat prima dată.

Un vin de culoare galben-pai, cu arome citrice și de măr verde, cu un gust diferit de tot ce am gustat până acum. Parcă guști miere, vinul fiind, evident, sec, cu un corp ușor și cu numai 11.7% vol. alc.

blank

Dacă vreți un vin mai floral, vă recomand să încercați Tămâioasa Românească — primul vin din acest soi, pe care l-am întâlnit în Republica Moldova.

blank

Mai notez Feteasca Albă – parfum de viță de vie înflorită. Iar, dacă doriți și mai mult parfum, este disponibil și un cupaj de Tamâioasa Românească & Fetească albă & Viorica.

blank
blank

Vorbim de micro-vinificație: 313 sticle de Tămâioasă, 800 – Suholimanschii Belîi, 600 – Feteasca Albă și 315 – rose sec din Rară Neagră & Cabernet Sauvignon.

blank

Vinurile urmează să ajungă în vinoteci (nu știu dacă ajunge pentru toate care sunt în Chișinău), la un preț estimativ de 170-180 mdl. Puteți cumpăra și direct de la Crama Neamțu.

Le recomand cu drag, sunt „altfel” de vinuri!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *