Top 3 spumante clasice din Moldova

Un răspuns la întrebarea ce spumant din Republica Moldova recomand.

E vorba de o selecție subiectivă, non-erarhică, realizată după principiul „ce aș alege eu să cumpăr azi”. Topul se referă doar la spumantele făcute după metoda tradițională (Champenoise), cu fermentare secundară la sticlă, la un nivelul de preț de +/- 200 mdl (10 euro). Probabil, sunt spumante bune și mai ieftine (de regulă, produse după metoda Charmat/Prosecco) sau și mai bune, dar mai scumpe (300-500 mdl).

Înainte, de toate, să repetăm tema de acasă:

  • Spumant, nu „șampanie”. Champagne se face doar în regiunea cu același nume din Franța.
  • Răciți bine spumantul. Eticheta recomandă 6-8 ℃, dar e temperatura de consum, respectiv, se poate mai rece, întrucât sticla se încălzește repede la temperatura camerei.
  • „Buhnitul” spumantului e „mauvais ton”.
  • Spumantul trebuie servit la începutul mesei, cu aperitive. Ideal: cu cașcavaluri nobile, caviar, mai puțin — cu deserturi.
  • Se bea din pahare speciale, de tip flută, lalea sau din pahare pentru vin alb.
  • Lungimea tradițională a museletului (sârma care ține dopul spumantului) este de 52 cm.
  • Într-o sticlă de spumant sunt până la 50 000 000 de bule. Presiunea în sticlă ajunge la 6 atmosfere (de 3 ori cât în roata mașinii!), iar dopul iese cu o viteză de 40 km/h. Atenție, când deschideți sticla!

Radacini Metier Brut Natur

Produs din struguri Cabernet Sauvignon, după metoda „Blanc de Noir”, cu maturare secundară la sticlă, de cel puțin 18 luni.

12.5% vol.alc, zahăr – 1.5g/dm3, ceea ce îl plasează în categoria spumantelor cu cel mai mic rest de zahăr – Brut Natur sau Zero Dosage.

Galben cu reflexii verzui, cu note florale și de fructe proaspete (măr verde, lime), în general, arome amintind de Prosecco, urmate de nuanțe secundare subtile (biscuit, unt). Gust plăcut, proaspăt, persistent.

Costă 180-200 mdl, în funcție de retailer, iar cel mai bun preț poate fi găsit la Linella.

blank

Cricova Blanc de Noirs Pinot Noir Extra Brut

Produs din Pinot Noir, după metoda clasică „Blanc de Noir”, cu maturare secundară la sticlă, de cel puțin 24 luni luni.

12.5% vol.alc., rest de zaharuri naturale – 5g/dm3, situat în categoria spumantelor „Extra Brut”.

Galben pai, cu perlaj fin, bule mici și persistente, arome de maturare evidente — brioșă, fructe galbene coapte. gust onctuos, rond, cu post-gust de lungă durată. Medaliat cu aur la Berliner Wine Trophy.

Costă 209 – 220 mdl, în funcție de retailer, iar cel mai mic preț poate fi găsit la magazinul specializat al companiei, pe strada Sciusev din Capitală.

blank

Chateau Vartely Alb Brut

Vin spumant de calitate alb brut, produs din struguri Pinot Noir, recolta anului 2021, prin metoda „Blanc de Noirs”. Fermentat secundar la sticlă și maturat cel puțin 9 luni.

13.5% vol.alc., rest de zaharuri naturale – 8.0 g/dm3, situat în categoria „brut”.

Galben cu reflexii verzui, buchet intens de arome fructate (măr verde, pere), urmate de note de floarea soarelui, copturi. Gust moale, remanent.

Costă 180-200 mdl, iar cel mai bun preț poate fi găsit la vinoteca companie, de pe strada Pușkin 4.

blank

Scrie în comentarii ce spumante ai recomanda tu în acest interval de preț.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *