Redescoperă Moldova: Crama Mircești

Suntem pe dealul Pietrăriei din satul Mircești, un colțișor de rai amplasat între Cornești și Ungheni. În amfiteatrul pe care-l vedeți în zare se află 15 ha de viță de vie din proprietatea Cramei Mircești — un nume nou, dar care va cântări greu în ceea ce înseamnă „vinuri de terroir” din Moldova.

Hai să ne apropiem de vița de vie. Am numit aceasta — nici mai mult nici mai puțin — cea mai frumoasă vie din Moldova. Este o evaluare, bineînțeles, subiectivă. Sunt multe peisaje superbe la noi, însă, aici natura își dă perfect întâlnire cu abordarea organică a vinificatorului.

blank

Vinificatorul este nimeni altcineva decât Arcadie Foșnea, în prezent, șef de producere la Chateau Vartely. De 10 ani, Arcadie își petrece week-endurile în via din satul său de baștină. Vine aici pentru a munci și a se recrea, și pentru a clădi picătură cu picătură numele unei noi atracții pentru amatorii de vinuri fine.

blank

Pante cu până la 30º înclinație, expunere sudică, estică și nordică, la o altitudine de 340 metri, adică, practic, cea mai înaltă vie din Moldova. Este o micro climă ideală. 3 200 de ore solare pe ani, ca în sudul țării, însă, aciditate mare specifică nordului, datorită amfiteatrului și solului specific. 650 mm precipitații anuale.

Observați moara de vânt din deal? Semn că sunt curenți puternici în zonă, care însă nu afectează via datorită pantelor.

blank

Solurile sunt cenușii de pădure, argiloase-lutoase, în general, sărăce în nutrienți, pe marginea unei foste cariere de piatră din Mircești. De acolo i se trage și denumirea de „dealul Pietrăriei”.

blank

Arcadie povestește cu o abordare de academician despre micro-climă și sol. Se citește multă experiență în vinificație și o atitudine foarte sănătoasă față de „terroir”. Vinul provine din vie, nu din laborator sau pădure.

Se face compost în vie — 100-200 tone de îngrășământ organic de la o stână de oi, râbcă, iarba uscată, humus.

blank

Sunt 15 ha de viță de vie, de diferite vârste, plantate în funcție de valoare pantei: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Saperavi, Cabernet Sauvignon, etc. 6 250 butuci la hectare, într-un decor de poveste.

blank

Alături, se pregătește de deschidere, propriu-zis, Crama Mircești. Să intrăm!

blank

Satul datează din 1370, iar vinăria este situată pe locul unui fost conac, reconstruit conform proiectului de odinioară. Mic, dar voinic!

blank

Evident, beciul este „sufletul” acestui conac, acolo unde se respiră cu istorie și arome de vinuri bune. Se odihnește Rara, Feteasca Neagră, Saperavi și Cabernetul, într-un anturaj de basm.

blank

Deaspupra beciului se finalizează sălile de degustare, dar și cinci camere de hotel.

blank
blank

Prin curtea din spate mergem spre secția de vinificare.

blank

O secție de producere cu capacitate de 100 mii litri, totul compact și foarte logic amplasat. Prima partidă din roada anului 2019 a fost deja îmbuteliate și își așteaptă eticheta pentru a ieși pe piață.

blank

Vor fi două game de vinuri — Crama Mircești și Bardul din Mircești — iar prima testare internațională deja s-a lăsat cu succes. Două medalii la IWCB Vinarium.

blank

Avem și Riesling bun, și Chardonnay 2019 crispy, și Rară, Pinot ori Feteasca Neagră. Vinuri cu personalitate, cu amprentă de terroir. Vorbim mai detaliat despre vinuri într-o altă postare.

Într-un ceas bun Crama Mircești!

blank

You may also like...

4 Responses

  1. blank Nadejda Panas (Fosnea) spune:

    Am citit și la urma m’am găsit cu lacrimi in ochi,lacrimi de bucurie,Bravo Arcadii ,ne
    mândrim ca avem așa neamuri!!!!
    Domnul sa va ajute!!!

  2. blank Panas Nadejda(Fosnea spune:

    Am citit și la urma m’am găsit cu lacrimi in ochi,lacrimi de bucurie ,Bravo Arcadii,ne mindrim cu asa neamuri !!!
    Domnul sa va ajute!!!!!

  3. blank Iurie spune:

    Iata, am primit felicitari de la un polonez si de la un cubanez. Le transmit la destinatie, proprietarului Cramei.

  1. 16 iulie 2020

    […] „Bardul din Mircești” Fumee Blanc 2019 — un Sauvignon Blanc maturat în butoi de salcâm „sur lie” timp de 5 luni. Era evident că se va remarca acest vin, inclusiv datorită stilului diferit, și de aceea l-am lăsat la „desert”. Vii plantate în 2011, pe o pantă de 320 metri altitudine, cu înclinație sud-estică, în satul Mircești, Ungheni. Autor: Arcadie Foșnea. Un vin care deja s-a remarcat cu medalie de aur la IWCB Vinarium. Îi așteptăm eticheta și îl punem neapărat pe raft. Mă bucur, iarăși, că oaspeții noștri l-au putut degusta printre primii. Aici găsiți mai multe despre noua Cramă Mircești. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *