Midii cu Prosecco sau… Crisecco

De două ori m-am pornit să fac midii şi de fiecare dată m-am abătut din drum la Gourmet. Zic, a treia oară deam’ n-are încotro, trebuie să iasă! Zis şi făcut, şi încă taaare regretat că am tot amânat! Scopul acestei postări este de a demonstra că, să prepari midii acasă, nu-i complicat, nu-i scump, iar mâncarea nu-i deloc glamouroasă, ci foarte-foarte simplă şi gustoasă! Am să fiu onest şi o să zic unde-i mai greu şi unde-i uşor.

IMG_8891

Chiar dacă indicatoarele acestea tentante te îndreaptă ba spre vinuri, ba spre sushi, azi nu ne lăsam abătuţi – midii vrem! De fapt, aceasta e cea mai mare provocare – midii proaspete greu găseşti în Chişinău; cele îngheţate – să le crape duşmanii, noi ştim să punem preţ pe ingrediente proaspete şi bune. La Gourmet animale marine se aduc fie joi, fie vineri. Ia-te, juvine care mai de care, se poate şi o mini-excursie pentru copii de făcut 😉

IMG_8900

Midiile sunt importate din Italia în containere din acestea cu gheaţă şi se duc din stoc mai repede decât se-aduc. O sacoşă de un kg (fără garnitură – e de ajuns pentru 2 oameni; cu paste – ajung şi la 4 persoane) costă 81 de lei 50 de bani.

IMG_8910

Pentru masa noastră mai avem nevoie de o ciabatta…

IMG_8917

simplă, fără adaosuri…

IMG_8918

Şi de un ardei iute, 3-4 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel şi 4-5 roşii, de care vă doreşte inima: galbene, roze sau ca pruna. Eu am ales din ultimele.

IMG_8897

Cam asta, dacă facem fără pasta:

IMG_8936

Cum spuneam, cel mai greu la midii e curăţatul lor. Vă ia cam 15 minute să le rupeţi algele şi să curăţaţi sedimentele de pe crustă, cu un ghem de-acela pentru ceaune. Dar, însăşi prepararea nu durează mai mult de 5-6 minute. Mai întâi, tocăm mărunţel ardeiul iute (nu vă temeţi, iuţeala dispare la prăjit), împreună cu usturoi, pătrunjel şi ulei de măsline. Se poate de preparat într-o tigaie mare sau, aşa ca la mine, într-un castron pus pe inducţie.

IMG_8937

La toată prospeţimea asta de arome mai adăugăm roşiile tăiate mărunt, ca să fie un fel de sos cu pulpă. Nu se ţine foarte mult, aşa, până prinde o culoare de prăjit frumos.

IMG_8943

Şi pe urmă: huştiuliuc cu midia în castron! Le amestecăm, punem capacul şi ţinem doar 5 minute, până se deschid ele. O să vă daţi seama voi când se deschid: seamănă cu ceva ce nu pot să vă spun, că sunt şi copii pe blog…

IMG_8946

După ce s-au desfăcut, putem să turnăm un pic de vin alb peste ele şi mai punem capacul pentru încă un minut maxim. Dăm deasupra cu încă un rând de pătrunjel şi voila:

IMG_8948

Amu – midiile se mănâncă ori cu spaghete (pur şi simplu fierte şi amestecate apoi), ori cu ciabatta prăjită: în tigaie sau la cuptor.

IMG_8953

Nu vă temeţi dacă iese prea tare, aproape ca pesmeţii, o să fie foarte-foarte bună înmuiată cu zeama de la fundul bolului.

IMG_8973

Şi, Doamne fereşte să vă împingă păcatul să serviţi midiile fără un pahar de vin alb! Se cere ceva nu foarte floral, un vin alb, sec, uşor. Dacă tot midiile au fost aduse din Italia, eu am optat pentru un Prosecco italian – 125 lei la Gourmet.

IMG_8923

Dar, dacă nu-i Prosecco, se poate de înlocuit cu vărul său moldovean – Crisecco.

IMG_8931

După cum vă spuneam, nota de plata nu e mare: 187 de lei pentru o masă (fără vin) cu fructe de mare, din care s-au înfruptat 4 maturi. Cumătrilor le-a plăcut, au zis că au încercat şi ei odată să facă midii, dar nu le reuşise aşa gustos. Deci, dacă cumătru a aprobat, nu văd de ce nu aţi repeta şi voi?!

IMG_8927

Poftiţi de mai gătiţi:

Pasta cu ardei chili şi Riesling

Cotlet de vită cu Merlot – Cabernet Sauvignon

Dorada la rolă cu Sauvignon Blanc

Păstrăv la cuptor cu Muller-Thurgau

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.