Paharul potrivit, la locul potrivit

Carevasăzică, e în toi sezonul de nunţi, cumătrii şi iarbă verde în Moldova, iar moda paharelor cadou nu a trecut încă pe lângă noi. Ca de obicei, pe seturi cadou se cheltuie mult şi aiurea, fără gust şi, mai ales, în dauna vinului şi a oamenilor care-l beau. „Hai, băieţelu’! Cumpără aşa set, tare întrebat la nunţi şi cumătrii. Cristal de Bohemia!” – sticlarii din Cehia s-ar cruci să vadă produsele lor, făcute „manual”, la Piaţa Centrală din Chişinău.

GAMA-SHEFFIELD1

Mai contează că spumantul trebuie băut din pahare ce permit savurarea jocului de bule – perlarea, în limbajul specialiştilor? Pe dracu’, noi om turna vin dulce carbogazificat, dar în schimb în pahare gravate „cu aur”, pentru a adăpa orgoliul naşului…

pahare-nasu-nasa-14975859

Mai în glumă, mai în serios, m-am gândit să fac un fel de top-3 recomandări de seturi de pahare, pentru nunţi, cumătrii, botezuri. Bune, anume pentru vin, dar nu pentru orgolii. Sper că familia Riedel – care de sute de ani caută forma perfectă a paharului de vin – nu s-a supăra pe topul meu convenţional. În procesul de studiere a ofertei, m-am documentat la vinoteca Carpe Diem, dealer exclusiv Riedel în Moldova.

IMG_9162

Aşadar, top 3 seturi cadou recomandate de FineWine:

  • Setul „Pentru nunul cel mare  – 1 750 lei

IMG_9148

Set din gama „Ouverture” de la Riedel, compus din 12 pahare – 4 pentru vin alb; 4 pentru vin roşu; 4 pentru spumant. În principiu, setul perfect pentru orice gospodar şi gospodină. Vândut după principiul „pay 8, get 12” reprezintă o afacere bună, adică mai ieftin dacă aţi cumpăra cele trei seturi separat.

  • Setul „Pentru cumătru” – 1 450 lei

IMG_9146

Opt pahare – pentru vin alb şi vin roşu – cu care cumătru n-o să tragă obrazul în faţa connaiseurilor. „Îs special pentru vin alb şi vin roşu, din cristal, scumpe. Mi le-o dăruit cumătru”, o să zică mândru omul şi o să vă pomenească de bine. Şi o să bea vinul din pahare corecte!

  • Setul „pentru prieten” – 1099 lei.

IMG_9140

Sommelierul Mihai de la Carpe Diem recomandă! Pentru prietenii buni, care ies des la iarbă verde. Patru pahare fără picioruş, ca să se ţine bine pe iarbă şi să fie uşor la spălat. Şi un decanter cadou, pentru că degeabă vă duceţi la iarbă verde cu un Negru de Purcari, dacă îl beţi din pahare de plastic şi fără decanter!

De ce Riedel, citiţi aici.

PS: Dacă aveţi nevoie şi de un cadou pentru soacră, luaţi-i un decanter de model „Eva” de la Riedel. Seamănă cu o cobră.

1950-09_decanter_wei__1

 

 

You may also like...

3 Responses

  1. blank marionela spune:

    Un articol util, în special în contextul moldovenesc unde cumatriile, nuntile si chiar zilele de nastere sunt evenimente esentiale. Un articol necesar si pentru a educa cultura ”paharelor” la noi, caci ar trebui sa treaca moda singurului pahar sau maxim doua pahare la petreceri unde paradoxal se incepe masa cu spumant dulce, trecand apoi la brandy, wisky, vin, vodka, liquer de zmeura terminand cu coca cola, tot trecand deseori prin acelasi pahar! apreciez acest articol, sper sa fie contagios.

  2. blank Elena spune:

    Ajutati-ma sa aleg in decanter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.