Academia Purcari — o nouă filă în istoria vinului din Moldova
Compania Purcari a lansat cel mai ambițios proiect al său de până acum — Academia Purcari — o colecție de vinuri premium care cercetează în profunzime identitatea și caracterul vinurilor autohtone.
Poza de mai jos e făcută în toamna anului 2019 de fotograful Igor Rotari. Vizitasem cu el împreună Vinăria Purcari în preajma Zilei Vinului și eram curioși de o noutate absolută în Republica Moldova — vinificarea în amfore de lut.
Vasele de producție italiană Tava — amfore artizanale pentru vinificație, „jucării” scumpe — erau folosite, în premieră, în Moldova pentru fermentarea, iar apoi – maturarea vinului. De atunci, tot întrebam vinificatorii de la Purcari: „când e gata, când e gata experimentul?!” și timp de trei ani mi se spunea: „încă nu e la complexitatea dorită”.
Azi, la Purcari Wine Bar au intrat 4 SKU-uri noi:
- Academia Purcari Rara Neagră 2019
- Academia Purcari Feteasca Neagră 2019
- Academia Purcari Saperavi 2019
- Academia Viorica Orange 2020
Academia Purcari nu este o simplă afirmație de marketing. Este, într-adevăr, un amplu proces de cercetare. Ani de studiu al solului, al climei din micro-zona Purcari, al terroir-ului și a celor mai bune tradiții de vinificare s-au întâlnit în acest proiect.
Academia de Purcari Rara Neagră 2019; 13.0% alcool; ediție limitată 4632 de sticle. Vinul a fost macerat și apoi maturat circa 2 ani la amforă, a urmat o scurtă odihnă în butoi de stejar și o maturare la sticlă de aproape 1 an.
O spun fără dubii și fără careva afinități impuse de colaborarea mea cu Purcari: este cea mai bună Rară de pe ambele maluri ale Prutului! E altceva! O explozie de fruct, de tinerețe, urmată de un gust total neobișnuit și neașteptat.
Același superlativ la Feteasca Neagră. 13.5% vol. alc; 6123 sticle.
Academia Saperavi 2019 a mers cu mine (încă varianta fără etichetă) la ediția precedentă la Berliner Wein Trophy. I-am dat-o spre degustare unui profesor german, proprietarul unui laborator oenologic. Nu i-am zis nimic. Doar: Saperavi 2019. A urmat o precizare: 2019? După care a urmat un val furtunos cu exclamații despre tanin, despre rotunjimea vinului, despre balanță și forță de taur „catifelată”.
Academia Viorica Orange 2020. 3250 de sticle.
Încă din perioadă maturării în amforă, întrebam consultantul italian de la Purcari, Federico Giotto, când apare vinul. „După evoluția în amforă, aș vrea să-i ofer puțin contact cu lemnul, pentru o complexitate mare în gust”, mi-a spus Federico. A rezultat cel mai bun, cel mai atipic, cel mai complex Orange al momentului din Moldova.
Iar fiecare etichetă este, la rândul său, o Academie aparte ce descifrează în zeci de simboluri bogăția culturală pe care o comportă în sine aceste vinuri.
În istoria vinificației din Moldova au fost vremuri bune și rele. Academia Purcari este, fără îndoială, o filă nouă. O pagină de viitor. Mă bucur că Purcari a făcut acest pas: cine înțelege rolul cercetării și inovării, are ușa spre viitor deschisă!
Vinurile sunt disponibile de astăzi la Purcari Wine Bar, la un preț de raft de 720 lei. Peste hotare așa un vin ar costa dublu ori triplu.
Voi încheia cu ceea ce spuneam de la bun început despre aceste vinuri: cineva nu le va înțelege, dar cine le va înțelege va avea adevărată fericire în pahar.
Felicitări tuturor celor care au creat Academia Purcari!
4 Responses
[…] una din marele noutăți este Academia de la Purcari — o premieră pentru cramă, dar și pentru țară — vinuri vinificate în amfore de […]
[…] de Purcari 2021 și Academia de Purcari Rara Neagră 2019 au luat cel mai mare scor — 95 de puncte — și, respectiv, medalia de […]
[…] de 7 euro (1827 Sauvignon Blanc de Purcari 2021), în timp ce la roșii premiul a fost adjucat de Academia, la un nivel de 30 euro. Experții au punctat la maxim vinul de la Purcari, produs în premieră […]
[…] concurs, și Pinot Noir de Purcari 2020 Limited Edition a obținut Grand Gold. Încă țin minte uimirea profesorului german când i-am dat să deguste Academia în […]