Micii producători de vin, în vizită la Purcari

Aproximativ 15 mici vinificatori din Moldova au fost invitați, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o vizită de studiu la Purcari. Mi s-a părut un gest nobil și frumos: să împarți cunoștințele și excelența cu cei mici.

blank

Grupul Purcari finalizează acum o investiție de câteva milioane de euro în modernizare, iar inovațiile ating întreg procesul de producție: de la vie, până la sala de baricuri. Vizita a avut loc în campanie, pentru ca vinificatorii să vadă anume în momentul de maximă presiune, cum stau lucrurile la Purcari.

Pe post de ghid a fost Victor Bostan, CEO Purcari, fondator al companiei și unul dintre co-acționarul grupului listat la bursă. „Colegi”, li se adresa el micilor vinificatori.

blank

Am început excursia acolo unde este fundamentul oricărei vinării cu tradiții — în vie.

blank

Sunt ultimele zile de cules: Merlot, Rara Neagră… 2020 a fost un an dificil; seceta a înjumătățit în țară recolta de struguri. La Purcari, lucrurile stau mai bine decât media pe agricultură, dar, totuși, cantitatea este mai mică decât anul trecut. Se așteaptă, însă, o calitate mai bună.

blank

S-a vorbit despre clonele cele mai favorabile, condițiile climaterice, irigare, etc.

blank

Culesul are loc exclusiv manual la Purcari, în lădițe, iar toți strugurii sunt ținuți obligatoriu la rece 24 de ore înainte de procesare. La sortare, e utilizată o linie de ultimă generație — Peleng, care asigură o triere calitativă a bobițelor.

blank

Mai departe, s-a vorbit despre premiere în Moldova: Purcari testează diferite tipuri de vinificatoare, tradiționale și foarte moderne, Mythos, amfore de lut și de beton. Vorbim despre adevărate experimente științifice, iar rezultatele le vom vedea curând și în sticlă.

blank
blank
blank
blank

Probabil, pentru turiștii obișnuiți lucrurile par firești acolo, dar oamenii din domeniu înțeleg despre ce investiții și efort e vorba. Cred că admirația se observă și printre măști.

blank

În proces de instalare este și o stație de microfiltrare de ultimă generație. Par adevărate echipamente din cosmos.

blank

Dar și o nouă linie de îmbuteliere…

blank
blank

Sunt noi capacități de păstrare a vinului, unde e mai curat ca într-un spital moldovenesc.

blank

„Avem spre ce tinde”, mi-a scris ulterior unul din participanți.

blank

Sala de baricuri este completată cu un număr impresionant de butoaie, top of the top, de la Seguin Moreau.

blank
blank

Iar, între timp, au ajuns și budanele de dimensiuni mari de la Garbellotto, în care experimentele de maturare a lui Negru de Purcari și Alb de Purcari vor fi scoase la un nou nivel.

blank

Iar, între timp, la maturare sunt păstrate volume impresionante de spumante marca Cuvee de Purcari.

blank

Vizita noastra culminează cu o degustare profesionistă de vinuri: 10 vinuri deja în producție, dar și alte câteva experimente. Aici, vinificatorii au făcut schimb de experiență, ce-i la modă, dar și ce va fi de durată. Purcari a mizat de la bun început pe Rara Neagră și, în continuare, va pune mare accent pe soiurile autohtone.

blank

Printre experimente care au impresionat micii vinificatori:

  • Viorica Orange 2020
  • Saperavi 2019 maturat și vinificat în Amforă
  • Rara Neagră 2020, produsă în noul vinificator Mythos
blank

„Cred că trebuie să comunicăm mai des. Să construim împreună imaginea bună a vinului moldovenesc. Avem cu ce, dar și avem cu cine concura în exterior”, subliniază la urmă Victor Bostan.

blank

You may also like...

2 Responses

  1. 21 aprilie 2022

    […] de mai jos e făcută în toamna anului 2019 de fotograful Igor Rotari. Vizitasem cu el împreună Vinăria Purcari în preajma Zilei Vinului și eram curioși de o noutate absolută în Republica Moldova — vinificarea în amfore de […]

  2. 22 aprilie 2022

    […] de mai jos e făcută în toamna anului 2019 de fotograful Igor Rotari. Vizitasem cu el împreună Vinăria Purcari în preajma Zilei Vinului și eram curioși de o noutate absolută în Republica Moldova — vinificarea în amfore de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *