I-au furat spalierele lui Ilie Gogu

Ilie Gogu este un tânăr vinificator din Căușeni, care a reușit să facă un salt extraordinar, de la vinuri de casă, la cele îmbuteliate, de calitate superioară. El a luat de-a lungul anilor mai multe Poloboace de Aur pentru cel mai bun vin de casă, iar anul trecut a uimit breasla cu o medalie de aur la Berliner Wein Trophy, una dintre cele mai prestigioase competiții de vinuri la nivel mondial. Cu un Blanc de Merlot excepțional. Fiți de acord, puțini tineri din Căușeni ne duc faima în lume, de bine.

blank

În 2016, Ilie a plantat o podgorie de 2 hectare în preajma Căușeniului cu soiuri nobile europene – Chardonnay, Cabernet – el știe că un vin bun pornește din vie, nu din cramă. Cu spaliere de beton în centru, cu ancore de lemn la capăt, de salcâm, bune – care să poată țină greutatea unei vii roditoare.

blank

Pe 31 decembrie 2016, parii de lemn încă erau – Ilie a mers să-și inspecteze podgoriile chiar în ultima zi a anului. Când a revenit aici după sărbători, pe 9 ianuarie, au dispărut toate spalierele de lemn. Mai exact, hoții au luat 180 de pari de salcâm și 2 000 de araci, care susțin butașii de vie. „Ne-am odihnit de sărbători, dar cineva a „lucrat”. Cel mai probabil, le-au luat ca lemne de foc”, spune cu tristețe Ilie.

blank

Paguba materială se ridică la aproape 20 000 de lei, dar nu doar banii contează. E munca mare aici, să aduci spalierele, să le pui în pământ și toată treaba asta nu ar fi atât de dureroasă dacă nu ar fi precedentul: este deja a doua oară când i se vandalizează podgoria.

blank

După primul furt hoții nu au fost descoperiți, poliția nu prea dă semne încurajatoare nici de această dată.

Ilie Gogu continuă să muncească la Căușeni. Nu a plecat din locul de baștina, nu a plecat peste hotare, continuă să facă vinuri bune pentru a duce faima Căușeniului în lume.

O singură întrebare: merită oare Moldova astfel de oameni?

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.