Sângele apă nu se face, la GoodWine

După cum prea bine ştiu amatorii vinurilor bune, ieri, azi şi mâine, Republica Moldova joacă rolul de primă vioară la expoziţia GoodWine din Bucureşti. După ce am lăudat ieri standul nostru naţional (pe meritate, adicătălea), astăzi am zis că e firesc să fac un raid şi pe la cramele româneşti. Printre puţinele spumante, am dat de un extra brut destul de bun, dar cam scumpuşor după buzunarul nostru (90 roni).

IMG_3240

„Românii nu sunt aşa tari ca moldovenii la şampanie. Eu consum de la Cricova, între 40 şi 60 de roni, este o gamă foarte bună”, îmi explică mai târziu Iliuţă Cucu, un manager de vânzări HORECA.

IMG_3246

În schimb, printre vinurile albe, exemplare bune ai 1001. De la vinăria Lilica am degustat un Sauvignon, care arată ce înseamnă un etalon pentru SB. Un vin foarte proaspăt, tropical. Tot de la ei am gustat o Fetească Regală – parfum, da nu vin!

IMG_3229

Printre vinurile roşii, m-am alintat cu unul de colecţie. Passarowitz 1718 de la Crama Oprişor, turnat în 1718 sticle, compus din 5 elemente (salutări celor de la Equinox!) şi vândut cu… 1000 de lei moldoveneşti.

IMG_3245

La vinuri de desert româneşti nu prea am ajuns. „Cunosc un singur Ice-Wine românesc, cel de la Purcari”, îmi spune un băiat la stand şi eu dau din cap tare mândru la această fază. Între timp, la standul Moldovei, e cea mai mare îmbulzeală.

IMG_3191

Promovează Moldova toţi, de la mic la mare. Directorul ONVV, Dumitru Munteanu, le zâmbeşte binevoitor tuturor celor care vor să cunoască vinul şi divinul moldovenesc.

IMG_3250

Iar lumea nu se lasă dusă de la standul RM chiar şi când se stinge lumina în hală.

IMG_3203

Într-un cuvânt, toţi îşi trăiesc clipa fericiţi.

IMG_3188

Mă bucur că sunt aşa ocazii când eşti mândru de ţara ta. Şi pentru asta, vinificatorii, ONVV, proiectul USAID CE-WIN merită apreciaţi. La spunem mulţumesc că încearcă să păstreze o legendă vie.

IMG_3187

You may also like...

1 Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.