Qu’est-ce que c’est barrique?
Ne-am adresat această întrebare împreună cu oaspeții la evenimentul de aseară la Purcari Wine Bar. Ideea de a organiza o degustare cu vinuri baricate mi-a venit întâmplător: leneveam într-o zi, admirând podul de la wine bar, decorat cu doage de la 40 de butoaie. QED: lenea e un foarte bun generator de idei 🙂
Ne-am înarmat ulterior cu o serie de vinuri maturate la butoi, bune și foarte bune.
Pentru calibrare și diferență, am început cu un vin ne-baricat: proaspătul Sauvignon Blanc 2018, care este probabil cel mai bun SB al anului din Moldova.
A urmat o comparație cu Fume Blanc de la Fautor Winery, apreciat generos de Parker cu 90 de puncte. Struguri SB proprii de pe cele mai bune parcele din Filipeni și Romanești. Un vin maturat 6 luni în butoi de stejar francez de la Tonellierie Silvain.
După care am trecut la un alt soi: Chardonnay 2017 Chateau Cristi fermentat și maturat 3 luni în butoi Transilvania Bois (România), în care oaspeții au testat o bună intenție a vinificatorului de a păstra autenticitatea și prospețimea soiului, înnobilând vinul cu o ușoară atingere de barrique.
Mai departe am testat un barrique mai expresiv: Chardonnay 2015 Taraboste Chateau Vartely, maturat 6 luni în Seguin Morreau. Un vin de clasă mondială, o spun fără ezitare. Culoare galben pai foarte intensă, arome de fructe galbene, vanilie și un post gust de poveste.
La roșii am început cu un vin neanunțat încă pe piață: o nouă ediție Roșu de Bulboaca 2016 Castel Mimi. Cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec și puțin Saperavi, maturat 12 luni în barrique Quintessence și Radoux (30% butoi nou). Fructe negre și ciocolată din plin!
Călătoria noastră în lumea butoaielor a continuat tot cu un roșu: Roșu de Purcari 2015, cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Malbec, maturat 18 luni în butoi de stejar francez Seguin Morreau. Un echilibru excelent între fruct și lemn!
Gradul de baric a crescut exponențial la următorul vin: unul complex ca și componență, dar și ca maturare. 5 Elemente Equinox 2016 — cupaj de Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec, Rara Neagră și Carmenere, maturat 30 de luni (!) în butoi Transilvania Bois, 40% fiind la prima folosire. După cum s-a exprimat unul din oaspeți: un vin pe care-l muști, dar nu-l bei!
Degustarea a culminat cu ceea ce eu știu drept ce-l mai îndelungat baricat moldovean al momentului: Cabernet Sauvignon 2014, vinificat de MinisTerrios și îmbuteliat într-un proiect inedit de „private label”: doar 989 de sticle, fiecare având numărul său pe etichetă. Pe cât de exclusivistă „fața” acestui vin, pe atât de puternic și elegant „corpul”. Pur și simplu „wow”. 33 de luni în barrique francez Seguin Morreau, structură fină.
Ultima, dar nu cea din urmă, a fost o Rară Neagră 2017 de la micul vinificator Andrei Pripa, 12 luni de barrique, dar nu oricare – butoi din stejar moldovenesc! Doage plouate și uscate la soare timp de 3 ani și un rezultat excelent pentru vin.
Oaspeții au mai învățat cum să facă diferența între barrique, doage și chipsuri…
… câte sticle are un barrique de 225l, cât cântărește un butoi gol, ce se întâmplă cu vinul în barrique și multe altele s-au spus la Purcari Wine Bar.
Mai multe poze de la eveniment vedeți aici.
Eu am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa. Pe butoi, mai bine zis.