Dimineaţa – cafea, seara – vin!
Viaţa e ceea ce ni se întâmplă între cafea şi vin. Este un concept inedit, implementat de Tucano Coffee, în cel mai recent local al reţelei – Tucano Coffee Kenya (deschis nu demult în sectorul Râşcani, lângă McDonald’s), care-şi propune să ofere cafea dimineaţa şi vinuri seara. Am trecut ieri pe acolo: dacă un brand atât de serios s-a apucat de vin, înseamnă că e bine!
Ceea ce vedeţi atât de aromat, gustos şi frumos în pahar este Sauvignon Blanc 2014 de la EtCetera (premiantul Vernisajului Vinului din primăvara trecută), despre care producătorul spune că nu-l mai are. M-am bucurat să-l găsesc la Tucano, încă şi la pahar. L-am asociat cu un tapas de 15 lei.
Big like pentru servire – pahar corect, temperatură potrivită şi aşa un bileţel personalizat.
Faceţi cunoştinţă – Ana Donici, studentă la oenologie UTM, barista Tucano. Tocmai când se gândea să lase lucrul pentru învăţătură, s-a deschis noul concept wine & coffee. Acum spune, mai în glumă mai în serios, că a învăţat despre vinuri mai multe aici decât la facultate. Eu o cred, fix aşa-i şi cu jurnalismul.
De altfel, se vede mâna unui specialist aici. Carta de vinuri are aproape 30 de poziţii, alese pe sprânceană. Mai târziu am aflat că selecţia de vinuri a fost făcută de un sommelier cu reputaţie, iar lista vinurilor va fi update-uită odată pe lună. Localul nu s-a angajat în „colaborare Ho-Re-Ca” cu vinării, în sensul paharelor gratuite, a frigiderelor, etc – astfel ca să poată vinde ce vrea şi ce consideră lumea că-i bun, nu ce „bagă pe gât” producătorii de vin. Independenţa nu se vinde.
Despre preţuri. Cel mai ieftin vin – 70 lei (sticla); 25 lei – paharul. Foarte democratic, cred că e primul local care nu dublează sau chiar triplează preţul de raft. De exemplu, Chateau Vartely costă aici 90 lei (aprx 70 lei în magazin), ceea ce este foarte ok. Alte localuri, care se declară muuult mai wine friendly, vând cu 200 lei ceea ce costă de fapt 40! Îmi place că Tucano nu ne ia de oameni proşti. Un alt lucru care bucură – majoritatatea vinurilor sunt vândute la pahar. Albe şi zglobii, reci şi uşoare, rose trendy sau roşii puternice.
Curios din fire, m-am uitat după vitrină. În frigider, sticlele deschise au data înscrisă cu pixul pe gât, semn că după trei zile de la deschidere, vinurile oxidate sunt „spisuite”. Barrista Dionis mi-a confirmat presupunerile. Şi… s-a lăudat că are decanter.
Am înţeles că dacă o să meargă bine conceptul, va fi extins în toate localurile din reţeaua Tucano, inclusiv la Bucureşti şi Braşov. Ei bine, în Emiratele Arabe s-ar putea să nu fie extins, că acolo nu se prea permite alcoolul. În concluzie, FineWine recomandă cu tărie.
La intersecţia dintre Moscovei, Kiev, Bogdan Voievod şi Aleco Russo se poate de intersectat la o cafea sau un pahar de vin bun!