Castel Mimi, aproape gata

Se fac ultimele lucrări de restaurare la Castel Mimi: o fascinantă istorie ce reînvie în Moldova, după ce mai bine de 100 de ani a fost ţinută departe de ochii lumii. Ieri, am avut ocazia să fac o excursie la Castel, împreună cu jurnalista Nata Albot.

IMG_8669

Satul Bulboaca, Anenii-Noi. În cadrul unor lucrări de rutină, muncitorii au descoperit o adevărată bijuterie arhitecturală – Castel Mimi – ascuns o perioadă sub faţada placată în perioada sovietică. În 2011, aici începe cel mai amplu proiect de restaurare din ultimele două decenii. Cinci ani s-au şlefuit cărămizile, au fost „dezgropate” beciurile şi comorile, fondate în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi. La peste un secol distanţă, reapare „luminiţa de la capătul tunelului”.

Untitled

Poate vă par uşor patetice aceste cuvinte: luminiţa de la capătul tunelului, dar, fiţi de acord, în Moldova nu ne mândrim cu multe restaurări. Şi când (re)apare o privelişte ca-n Europa, parcă ţi-e mai dragă lumea, totuşi, nu-i totul pierdut în ţara asta.

IMG_8774

Fragment din cartea „Viticultura judeţului Bender, Gubernia Basarabiei”, publicată în 1915 la Tipografia lui D.A. Matenzon:

„Castelul şi pogdoriile lui Constantin Mimi sunt la vederea tuturor care trec prin Bulboaca. E o clădire mare din piatră, cu trei etaje, cu faţada spre linia de cale ferată. La construcţia acestui edificu s-a folosit pe larg betonul armat – o mare inovaţie a vremurilor, care a necesitat participarea constructorilor italieni. Clădirea e proiectată cu gust – mult spaţiu, făcut totul cu cap şi, cel mai important, adaptat cerinţelor tehnologice.”

Roata vremii a născut aşa o întâmplare: restaurarea s-a făcut sub îndrumarea unui arhitect italian. Om fi noi un popor de muncitori migranţi, dar iată că, odată-n secol, vin şi italieni să ne ajute la construcţii.

IMG_8713

În faţa Castelului – terase cu gazon şi arbuşti se preling una peste alta. Să-ţi tot clăteşti privirea cu aşa peisaje.

IMG_8679

Nata este autoarea primei cărţi cu reţete culinare din Basarabia şi, evident, nu a putut trece fără emoţii pe lângă bucătăria de vară, cu horn, din curtea Castelului. Alături de ea – Cristina Frolov, directoarea Castelului – întruchiparea argumentului că fiinţele firave pot stăpâni un şantier de talie naţională.

IMG_8685

Evident, că eu m-am simţit cel mai confortabil în beci.

IMG_8693

Sunt multe, răcoritoare, diferite. Un labirint de galerii subterane la Castel Mimi, care te fascinează. Da, e cărămidă veche de peste 100 de ani, restaurată.

IMG_8698

Iar primele beciuri sunt deja aprovizionate cu butoaie. Barrique-uri de 225 litri din stejar franţuzesc. Dacă am făcut o paralelă cu italienii, haideţi să evocăm şi experienţa moldo-franceză. Constantin Mimi a studiat vinificaţia la Montepellier, Franţa şi, desigur, cunoaşteţi deja: datorită lui avem soiul Aligote în Moldova.

IMG_8709

Iar punctul pe „i” a fost pus în sala de degustare: primul serviciu deja disponibil la Castel Mimi. Rezervările la wine tasting se fac la numărul de telefon + 373 62 00 1893. N-am pus întâmplător această informaţie, atrageţi atenţia la ultimele patru cifre: cât respect pentru detalii!

IMG_8759

Câteva privelişti din sala de degustări. Vă privesc din fotografii descendenţii familiei lui Constantin Mimi, cât voi aveţi ocazia să citiţi istoria adevărată.

IMG_8733

„În 1868, la 2 februarie, în familia negustorului de ghildia a doua Alexandru Vasile, fiul lui Mimi și a soției sale legitime Aglaida Nicolaevna, ambii de credință ortodoxă, s-a născut un fiu, Constantin”. (Arhiva Naţională a Republicii Moldova, f.88, inv.2, dosar 270).

Constantin era singurul băiat în familia Mimi, care mai avea încă trei fete. Buneii lui au venit în Basarabia din Albania, fiind impuşi să se refugieze în urma unor împrejurări istorice. Băiatul din familia Mimi a lăsat şi cea mai mare amprentă în istoria Basarabiei moderne, fie că e vorba de activitatea sa politică, fie – de prodigios vinificator. A fost ultimul guvernator al Basarabiei (până la Unirea din 1918), dar şi director al Centralei de la Bucureşti a Băncii Naţionale Române (1926).

„Ce personalitate a fost omul acesta dacă era bun pentru două regimuri – cel ţarist şi cel din perioada României Mari? Acceptat la asemenea nivel – aceasta este ceva!”, scria Constantin Ciobanu, autorul cărţii despre viaţa şi activitatea lui Constantin MIMI.

IMG_8734

Mai are rost oare să vă spun cum sunt vinurile într-un aşa anturaj, conectat la istorie şi tradiţie în vinificaţie?

IMG_8744

Am rămas fascinat pentru mult timp înainte. Aşteptăm luna septembrie, când se anunţă deschiderea publică a complexului.

IMG_8730

La aceeaşi temă, mai puteţi citi:

Castel Mimi a lansat o nouă linie de vinuri

Cel mai scump vin din Moldova: Castel Mimi Cabernet Sauvignon Reserve 2012

IMG_8719

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *