Verticala Negru de Purcari Vintage. Impresii

Așa degustări au loc odată-n câțiva ani. Precedenta — tot subsemnatul a organizat-o — a avut loc în anul 2019. De această dată, ne-am propus să degustăm doar vinurile din seria Vintage (adică recoltele deosebite) și anume: Negru de Purcari 2018, 2017, 2015, 2013 și 2011.

blank

Negru de Purcari este un vin iconic din Republica Moldova, cred că cel mai popular vin al țării. Cupaj din trei soiuri — Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rară Neagră — maturat, de regulă, 18 luni în butoi de stejar francez. Pe plan internațional, a fost primul vin basarabean care a luat medalie de aur (la expoziția din Paris, 1878), iar succesul său este reconfirmat an de an la concursuri ca Decanter, Mundus Vini ori Berliner. Dacă vreți un argument mai digital — este vinul cu cele mai multe rezultate în Google: 238 mii de rezultate la căutarea „negru de purcari”, generate în 0.44 secunde. Un rezultat dublu sau triplu față de principalii să concurenți.

În experiența mea, este vinul care a adunat cele mai multe fonduri la licitații: de exemplu, 21 000 lei pentru un Negru 2011 sau 5 000 de euro pentru verticala completă Negru 2010-2019. Este un brand, un activ de valoare al vinului moldovenesc, un instrument de investiții, dacă vreți.

blank

Dar, mai întâi de toate, este un vin foarte bun. Am argumente punctuale pentru snobii care spun: „Negru nu mai este același”! Negru de Purcari a fost, este și cred că va fi încă mult timp unul dintre cele mai bune vinuri din Moldova. Când privești în urma unui vin, poți mai ușor să-i prezici viitorul.

blank

Am decantat vinurile între 20 de minute și 1.20 ore, cel mai mult 2011 și 2013. Niciunul nu a avut dop sau alte defecte.

Preferatul meu a fost 2015, parcă este cu un cap mai sus de toate: nici prea tânăr, nici prea bătrân, nici agresiv, dar nici prea moale, perfect la buchet, astrigență, post-gust. Cred că în acest moment este cel mai bun vin roșu moldovenesc, cu ceea ce mulți pronunță, dar puțini înțeleg: echilibru ideal! (mai puțin prețul: 2 070 mdl la Purcari Wine Bar).

blank

2013 a fost următorul în topul meu al preferințelor. Buchetul expresiv de fructe și lemn este atât de bine completat de notele terțiare de la maturarea în sticlă: frunze, foi de tabac, pământ (1380 mdl).

blank

Dacă știți amatori care caută vinuri vechi încă bune: Negru 2011 e răspunsul. E la vârsta ideală! (1380 mdl)

blank

Negru de Purcari 2018 (665 mdl) și Negru de Purcari 2017 (920 mdl) sunt încă prea tineri, în opinia mea, și își vor arăta adevărata forță încă.

Cred că în câțiva ani anume 2017 va fi centrul de gravitație: se vede că își arată mușchii, are nevoie doar de puțină șlefuire la sticlă.

blank

Am avut parte și de o surpriză: unul din invitații la degustarea noastră a adus o raritate — Negru 2009. Din păcate, am avut puțin timp să-l decantăm. De la început ni s-a părut închis, dar cu timpul, tot mai bun și mai bun. A rămas pe noapte în decanter și abia aștept să-l degust.

blank

Mulțumim viticultorilor și vinificatorilor de la Purcari pentru aceste vinuri. Să le Domnul sănătate să le facă în continuare, iar noi să revenim sănătoși la o nouă verticală în 2-3 ani!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.