Nou pe piaţă: Chardonnay 2015 de la Vinăria din Vale

Momentul „wow!” se întâmplă, nu atunci când ai în faţă un vin cu pretenţii, ci mai ales în cazul în care stereotipurile îţi sunt răsturnate din cap în picioare. Eu am avut aseară un astfel de moment, cu un Chardonnay proaspăt, roada 2015, produs de Vinăria din Vale.

aaaaa

Chardonnay-ul este probabil cel mai răspândit soi alb din lume şi este greu să uimeşti lumea cu un exemplar de excepţie. Dar, anume acesta este farmecul vinurilor bune: să descoperi de fiecară dată ceva nou neaşteptat. La tradiţionala lecţie de likbez spunem scurt: Chardonnay-urile sunt de 2 tipuri: proaspete, din roada anului trecut, cum este cazul nostru şi maturate în barrique – despre care se poate spune deja că e un alt vin.

IMG_6879

Primul argument pentru „wow-momentul” meu a fost preţul: vinul costă 80 de lei în retail, un preţ care parcă nu-ţi sugerează mari aşteptări. Fals. Pentru că în pahar nu este vin, ci arome de flori şi fructe verzi, care te duc cu gândul într-un câmp proaspăt de flori.

IMG_6872

Culoare galben pai, cu reflexe aurii strălucitoare. Aciditate balanţată, care te provoacă la mai mult de un pahar. Pe contraetichetă găsim şi o bună sugestie de asociere culinară cu acest Chardonnay.

IMG_6848

După o scurtă documentare, am găsit şi al doilea motiv de „wow”. Chardonnay 2015 de la Vinăria din Vale a reuşit să ia AUR la Concours Mondial de Bruxelles şi argint la Decanter 2016. Zic asta în condiţiile în care juraţii de la asemena concursuri sunt alintaţi de regulă cu Chardonnay-uri şi nu dau punctele aşa uşor.

vinuriVinăria din Vale este o companie cu experienţă în materie de vinuri, dar mai ales, are materie primă proprie. Podgoriile Vinariei sunt localizate în zona de Sud a Moldovei, micro-zona Valul lui Traian, peste 500 de ha de plantaţii proprii. Pe lângă Chardonnay-ul de excepţie, compania mare cel puţin două motiove noi de mândrie Feteasca Albă şi Rose, ambele punctate bine la Decanter.

IMG_6845

Din acest an, compania produce în premieră şi vin cu Indicaţie Geografică Protejată – Valul lui Traian.

IMG_6844

Gata pe astăzi, ne pregătim de noi postări, serviţi vinuri bune în cantităţi moderate!

IMG_6841

You may also like...

5 Responses

  1. blank Roman Alexandreanu spune:

    Editia Chardonnay 2013 a fost un vin excelent si el. Incredibil ca au reusit sa depaseasca succesul anului 2013. Bravo Vinaria din Vale , un nou standard al calitatii la cel mai bun pret in Moldova ! Felicitari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.