Top 5 vinuri roșii ieftine, dar bune

La începutul verii, am făcut Top 5 vinuri albe ieftine, dar bune.

A venit toamna, iar mai mulți cititori au cerut un clasament similar pentru vinurile roșii. Abordarea a rămas aceeași.

*În general, experiența mea arată că un vin bun costă ≥ 100 de lei. Asta nu înseamnă că toate vinurile mai scumpe sunt neapărat bune și viceversa: nu tot ce-i mai ieftin, e neapărat rău. Iată cinci vinuri roșii sub 100 de lei, care prezintă — în opinia mea subiectivă — un foarte bun raport preț–calitate.

1. Cricova, Rara Neagră, Orașul Subteran — 65 de lei

Un vin roșu sec făcut din soiul autohton Rara Neagră. Arome de fructe roșii, corp ușor — un vin care se combină foarte bine cu plăcinte cu brânză de oi. Nu vă speriați de capacul cu filet (screw cap). Există un stereotip la moldoveni că dacă vinul n-are dop de plută, gata, e prost vinul. Nimic mai fals! E plină lumea cu dopuri de acest fel, foarte bune pentru vinurile de consum curent. Cum este aceasă Rară Neagră, care evident, trebuie consumată acum… Nu cred că vreți s-o puneți la păstrare, nu?!

blank

2. Vinăria din Vale, Feteasca Neagră 2016 — 70 lei.

Un vin de o frumoasă nuanță rubinie, cu arome intense de vișine și ușoare condimente. Corp mediu, alcool 13.5% — exact atât cât trebuie. Ar face o pereche extraordinară cu o friptură de pui, alături de un caș proaspăt. Vin cu IGP „Valul lui Trăian”, lansat recent de Ziua Vinului (mai multe despre Vinăria din Vale am scris aici).

blank

3. Bostavan Dor Roșu, Rara Neagră & Cabernet Sauvignon 2015, Bostavan — 70 lei.

Cred că voi memoriza acest vin pentru toată viața (anume el mi-a nimerit la examenul de sommelier la Chișinău). O combinație reușită dintre soiul autohton Rara Neagră și vigurosul Cabernet Sauvignon. Arome de fructe de pădure și prune afumate, corp mediu, care face o pereche desăvârșită cu o cărniță la grătar, de exemplu.

blank

4. Fautor *310 Altitudine Merlot & Rara Neagră — 80 lei

În general, noua gamă *310 Altitudine de la Fautor Winery mi se pare una reușită, din punct de vedere al calității raportate la preț. Acest cupaj iese în evidență cu o culoare rubinie intensă, arome de vișine și cireșe negre, dar și un gust catifelat. Foarte bun la un frigărui, dar și alte bucate tradiționale din carne.

blank

5. Asconi, Sol Negru Merlot 2014 — 95 de lei.

Un vin care se apropie de limita de preț auto-impusă în acest top, dar care pare a fi dintr-o categorie ușor superioară. Avem de a face cu un Merlot bine făcut, care abundă cu nuanțe de fructe roșii, iar pe lângă aromele primare, răsar și note de maturare la butoi. De asemenea, vinul oferă și un post gust catifelat.

blank

***

Vreau să subliniez încă o dată că este un top absolut subiectiv. M-am străduit să nu repet vinuri de la aceeași companie (de exemplu, la Cricova — Rara Neagră poate fi înlocuită cu Feteasca Neagră; cupajul Fautor *310 Altitudine Merlot & Rara Neagră poate fi substituit cu Feteasca Neagră & Cabernet Sauvignon din aceeași gamă, etc). O altă concluzie personală este că la roșii e mai mică alegerea în categoria <100 lei decât la albe, unde oferta mi se pare mai bogată. În același timp, se aglomerează vinurile bune roșii în zona 100-120 lei.

Dacă aveți alte preferințe, nu ezitați să le expuneți în comentarii. De asemenea: like & share, să știe lumea ce vinuri merită de luat când sunt (mai) puțini bani!

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.