Bun de la sud: Corten Cabernet Sauvignon 2011

Am descoperit întâmplător un vin care-și merită locul pe blogul vinurilor bune, dar și mai bine: în paharele amatorilor de vinuri bune. Corten Cabernet Sauvignon 2011.

blank

Brandul Corten este relativ nou pe piața vinurilor din Moldova și mă refer aici strict la marca de vinuri, nu la istorie sau producție de vinuri. Denumirea vine de la satul cu același nume: Corten, raionul Taraclia. Să nu credeți că vorbim de un producător mic de vinuri; Corten are 700 hectare (!) de viță de vie proprii, aranjate și foarte bine îngrijite, două fabrici de prelucrare primară în sud (cu capacitate de 1 mil dal anual), exporturi în Belarus, Ucraina, România sau Germania.

blank

Mi-a atras atenția, în primul rând, anul roadei: 2011 a fost extrem de reușit pentru multe vinuri roșii din Moldova. Taraboste 2011, Rubinus 2011, Negru de Purcari 2011 — au fost câteva „icoane” care demult nu mai sunt în vânzare. A fost anul în care Jo Biden vizita Republica Moldova; Valentina Nafornița câștiga concursul de canto al BBC și devenea celebră sau anul în care atacul raider era la modă în Moldova. Anul în care la sud se recolta un Cabernet Sauvignon foarte bun. Iată, toate celea au plecat, dar vinul bun a rămas!

blank

În pahar avem un CS bun de predat la școală: rubiniu intens, cu nuanțe cărămizii, abundent în arome de fructe roșii supra-coapte, prune uscate, scorțișoară și stejar.

blank

Buchetul vinului este atât de expresiv și bogat încât îți setează aștepări gustative foarte-foarte înalte. Poate s-ar cere, într-adevăr un post gust mai lung, dar prețul vinului spulberă orice urmă de dubii: 110 lei la vinoteca Embargo — merită de luat oameni buni!

blank

Vinul trebuie neapărat decantat, măcar 30 de minute. Apropo, un hint! Încercați să topiți în gură o bucată de ciocolată amară înainte de a gusta Cabernet Sauvignon, să vedeți ce efect plăcut se petrece acoloioan, în gură și în suflet!

blank

De la Corten, am mai gustat anterior un Extra Brut perfect, asociat la o rețete ieftină și genială.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.