Nou pe piaţă: vinurile Timbrus

De când mă ocup de blogul Fine Wine, tot mai mult mi se conturează o concluzie oarecum paradoxală: nu ştiu dacă există un vin care poate fi numit cel mai bun. În Moldova sau oriunde în lume. Nu aşi vrea să ofensez pe cineva, dar mi se par limitaţi oamenii care servesc un singur vin, de acelaşi soi, de aceeaşi marcă, ani la rând şi î-l venerează cu incontestabilul „cel mai bun vin din Moldova!”. Fără a parcurge un drum continuu spre cunoaştere, spre comparaţie prin degustări, spre deschiderea a noi orizonturi, spre aflarea noutăţilor. Doamnelor şi domnilor, vă invit astăzi să cunoaştem o noutate foarte promiţătoare a vinurilor din Moldova: Timbrus Purcari Estate.

img_0804

Cititorii acestui blog ştiu că un vin bun porneşte din viţa de vie, nu (doar) din cramă. Aspect foarte important în Moldova, unde (din păcate) există încă multe vinării care nu au propriile plantaţii. În acest sens, am fost mirat să descopăr că Timbrus deţine 150 de hectare de viţă de vie, la Purcari – o zonă unică în Moldova – cu „terroir” deosebit şi climă extraordinară, asigurată de vecinătatea râului Nistru şi a Mării Negre. Iată cum arată viile Timbrus. Bun!

2

Am mai bifat o curiozitate: vinurile Timbrus sunt semnate de un oenolog spaniol faimos – Manuel Vicente Ortiz Martinez – consilier în oenologie şi vinificaţie la întreprinderi mari de vinificaţie din Europa, America Latină sau Rusia. Termenul de „flying winemaker” e foarte popular acum în lume, ba chiar şi în Moldova, totuşi, aici avem de a face cu o altă abordare: Manuel Ortiz nu este simplu consultant, ci partener în afacerea Timbrus.

14066350_1833242816898964_2453692414919499000_o

Cu alte cuvinte, dumnealui nu zboară doar de câteva ori pe an în Moldova pentru a da sfaturi, ci controlează personal întreg procesul: de la sădirea butaşilor, până la lucrările de recoltare, vinificare şi chiar politica de cadre. De exemplu, în acest sezon de recoltare, Manuel Ortiz a „aterizat” la Purcari tocmai pe două luni.

3

Manuel Ortiz a vizitat în trecut de multe ori Moldova, are mulţi cunoscuţi în domeniu aici şi de fiecară dată s-a mirat: de ce o ţară cu aşa potenţial vinicol mare nu joacă un rol important în lume?! Acum, spaniolul şi-a propus să demonstreze sie şi lumii întregi că Moldova poate face vin de clasă mondială. Uneori trebuie să învăţăm de la străini ce-i asta patriotism.

13495423_1807843662772213_4894488196267427239_o

Să revenim însă la vinuri: linia Timbrus a fost lansată în iunie 2016. Este desponibilă deja în toate reţelele mari de retail, în vinoteci şi în peste 50 de restaurante şi cafenele. Prima partidă include două vinuri albe proaspete: Sauvignon Blanc 2015 şi Chardonnay 2015; şi alte două roşii: Saperavi 2014 şi cupajul DE AUTOR. Sunt poziţionate ca vinuri premium, la preţul de aprx 100 de lei.

img_0846

Sauvignon Blanc 2014: în pahar avem arome de coacăză, frunze de viţă de vie, într-o culoare frumoasă galben-pai, cu reflexe verzui.

img_0860

Chardonnay-ul vine la pachet cu arome fine şi catifelate de fructe tropicale, gust intens, proaspăt şi onctuos. Se asociază perfect cu bucatele din peşte, carne albă şi caşcaval.

img_0863

Deocamdată, n-am reuşit să degust Saperavi-ul 2014, în schimb cupajul DE AUTOR pare a fi de departe flagmanul companiei. Este vorba de un asamblaj de Merlot, Saperavi şi Feteasca Neagră, maturat timp de 6 luni în barrique-uri de stejar american şi franţuzesc. Îmbuteliat în ediţie limitată – 7000 de sticle – dintre care exemplarul cu numărul 6882 a ajuns la mine. Un vin din roada anului 2014 de la Purcari, de culoare roşie intensă cu nuanţe cărămizii, buchet intens, fructe dulci şi mirodenii. Catifelat, armonios, cu taninuri fine, care provoaca un postgust lung.

img_0850

În planurile vinăriei, este construcţia unei crame în mijlocul viei la Purcari. Proiectul tehnic a fost elaborat cu participarea directă a lui M. Ortiz, respectiv, va fi un complex unic, atât din punct de vedere al design-ului, cât şi a funcţionalităţii vinicole.

img_0864

Într-un ceas bun vinurilor Timbrus! Vă îndemn cu fermitate să le cunoaşteţi, să le degustaţi, să le apreciaţi. Apropro, vinăria va fi prezentă de Ziua Vinului, pe 1-2 octombrie, cu stand propriu în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

img_0831

 

 

 

You may also like...

4 Responses

  1. blank gabi udila spune:

    Hmmm, vin premium, la 100 de lei, cu dop de conglomerat de pluta ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.