Nou pe piaţă: Chardonnay 2015 de la Fautor

Chardonnay 2015 de la Fautor a fost lansat, în premieră, la Vernisajul Vinului. Nu am fost atunci în ţară, aşa că l-am degustat abia recent. Şi mă bucur de această întârziere: am avut posibilitatea să-i acord atenţia cuvenită acestui vin, pe care l-am considerat un vin mare. IMG_7463

Chardonnay este cel mai răspândit soi alb în lume şi este vinificat, de regulă, în trei moduri: ca şi componentă în spumante; îmbuteliat sec proaspăt sau maturat în butoaie de stejar. Exemplarul nostru este din a treia categorie: ţinut în barrique timp de şase luni.

IMG_7458

Se pare că strugurii au fost culeşi la maturitate deplină. La nas avem arome de fructe galbene, tropicale: banane, ananas şi chiar pâine proaspăt coaptă. Aromele primare s-au integrat foarte bine cu nuanţele lemnoase şi vanilia de la butoiul de stejar. Eu nu sunt adeptul vinurilor puternic barriqate, aici însă avem o contopire foarte reuşită dintre fruct şi lemn. Doaga nu astupă aromele fructate, ci doar le catifelează. Mmm!

IMG_7472

Cu ocazia acestui vin am scos din dulap paharul special pentru Chardonnay barrique de la Riedel. E mai plat şi mai bombat faţă de Chardonnay-ul clasic. Acelaşi vin băut din două pahare diferite, rezultă în gusturi absolut deosebite.  Şi nu e vorba de braşoave, ci chimie pură: paharul cu cupa mai lată permite o înţelegere mai bună a ceea ce înseamnă un Chardonnay barrique.

IMG_7474

În gust, Chardonnay 2015 de la Fautor prezintă nuanţe foarte expresive, cremoase, cu aciditate scăzută. Ian vedeţi cum se prelinge pe pahar!

IMG_7477

La mine a mers ex-tra-or-di-nar (!) cu nişte caşcavaluri asortate. Regula e aşa: întâi o înghiţitură scurtă de Chardonnay, apoi – camembert, după care iar un Chardonnay, apoi – brie cu dulceaţă de vişine acrişoare! Moldovenii, nu ştiu de ce, în aşa momente exclamă „Doamne fereşte!”, deşi eu zic: „Mai dă, Doamne!”.

IMG_7450

Chardonnay 2015 a fost turnat în ediţie limitată – 2 550 de sticle. La mine a ajuns unul din primele exemplare, nr 0052. Vinul are un potenţial bun de învechire, ceea ce înseamnă că acum e bun, peste un an – şi mai bun!

IMG_7457

De la producător, sticla pleacă cu 140 de lei, iar în retail, cu marja comercianţilor va fi probabil puţin mai scump.

IMG_7484

Vin cu Indicaţie Geografică Protejată „Valul lui Traian”. Felicitări autorului de la Fautor, care după Albarino a mai scos un nou hit. Apropo, de Albarino – am primit două exemplare de peste hotare şi în curând îi vom face un test internaţional. Rămâneţi conectat la FineWine şi consumaţi vinuri bune din Moldova!

IMG_7458

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *