Nou: Grande Cuvée de Purcari

Vinăria Purcari a lansat săptămâna trecută un vârf de gamă în categoria spumantelor: Grande Cuvée de Purcari. 

blank

Este al cincilea spumant din arsenalul companiei, după trei Cuvée (extra brut, brut și rose lansate în 2017 și o Feteasca Albă, prezentată la Ziua Vinului 2018). Lansarea noului vin a avut loc în restaurantul Zaxi din Chișinău, într-o atmosferă selectă.

blank

Ca și în cazul spumantelor precedente, noul Grande Cuvée reprezintă o colaborare dintre vinificatorul moldovean Victor Bostan, președinte al companiei Purcari și enologul francez Jerome Barret. 

blank

Așa cum sugerează denumirea, despre Grande Cuvée de Purcari putem vorbi la superlativ: este, fără îndoială, unul din spumantele de top din Republica Moldova și cel mai bun „champenoise” de la noi pe care am avut ocazia să le gust în acest an. Asamblaj din soiurile Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc, roada anului 2016, 12.5% vol. alcool, zahăr 3 gr/dm3. Culoarea galbenă cu accente verzui, o perlare îndelungată cu bule mici și fine, arome de măr verde, citrice și pere, alături de un post gust revigorant.

blank

Vinul a fost produs conform tehnologiei clasice franceze, cu maturare secundară la sticlă timp de 18 luni, îmbuteliat într-o ediție limitată de 18 000 de sticle, fiecare având imprimat numărul de serie pe etichetă. 

blank

Am ajuns și la momentul delicat: prețul. Vinul ajunge la 500 de lei (25 euro), un record în zona spumantelor de la noi, dar un preț comparabil cu „champenoise”-uri similare din retailul internațional. Domnul Bostan a zâmbit când i-am adresat întrebarea despre preț. „Este unul adaptat calității și efortului de producere a acestui spumant”, a spus dumnealui.

blank

De altfel, eram suspicios și când se lanseze seria inițială de Cuvee-uri, la circa 300 lei (15 euro) sticla, deși timpul și vânzările au arătat că lucrurile merg bine la Purcari. Pot să invoc aici și un alt argument: de exemplu, Cuvée de Purcari Alb Brut a luat medalia de aur la Effervescents du Monde 2018, fiind nominalizat în top 10 cele mai bune vinuri ale concursului, acolo unde experții degustă „in blind”, alături de celebre Champagne, Prosecco sau Cava, fără a cunoaște producătorul sau prețul.

blank

Enologul Jerome Barret mi-a spus, în secret, că noul Grande Cuvée are un mare potențial de evoluție la sticlă, iar în acest sens, a pus deoparte câteva sticle Magnum din acest spumant, să-i vedem splendoarea după ceva timp.

blank

Grande Cuvée de Purcari va putea fi găsit de curând în vinoteci, cred că fiecare amator ar trebuie măcar odată-n viață să-l deguste, alături de ceva foie gras sau icre roșii. Celebrați corespunzător momentele de fericire — o viață avem!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.