Un vin de zile mari: Elogiu Brut Natur, Cricova

Un verdict din capul mesei: extraordinar de bun, un spumant de zile mari — Elogiu Brut Natur de la Cricova. Explic de ce în câteva argumente mai jos.

blank

Elogiul îi este adus lui Petru Ungureanu, unul dintre „patriarhii” vinificației moldovenești, mai ales când vine vorba de spumante. Petru Ungureanu a fost doctor în științe tehnice, membru al Academiei de Științe, deputat și savant care a studiat și dezvoltat în perioada sovietică producerea de „champennoise” în hrubele de la Cricova.

Sunt foarte curios ce ar fi zis azi despre spumantul care-l elogiază; cred că ar fi fost mândru.

blank

Vorbim despre un Chardonnay din roada anului 2017, produs după metoda „blanc de blancs”, cu fermentare secundară la sticlă timp de 4 ani, remuage manual și îmbuteliere în ediție limitată – 5600 de sticle, fiecare cu nr de ordine notat pe etichetă. Produsul este ambalat în cutie suvenir.

blank

Experiența este una fantastică! Nu e un spumant de fiecare zi, e un vin pentru ocazii speciale, care poate oferi o plăcere pe măsura importanței momentului.

Galben pai cu reflexii verzui, cu un perlaj extraordinar. Fasciculant, cu bule mici și mousse persistent – totul sub aspect vizual sugerează un spumant de clasă. Olfactiv continuă cu o sărbătoare pentru orice degustător: arome de fructe galbene bine coapte, nuanțe de floarea soarelui, pâine toast, brioșă, etc-etc! Adevărata sărbătoare este dezlănțuită pe palat: aciditate bine-bine conturată, complexitate, corpolență, onctuozitate și post-gust lung, surprinzător, la un volum alcoolic de numai 12.5%, zahăr 2g/dm3. Pentru mine este indiscutabil cel mai bun brut natur al momentului din Republica Moldova.

Costă circa 360 – 380 mdl în Republica Moldova sau 90 RON în România și este, în opinia mea, un raport preț/calitate foarte echilibrat.

blank

În linia Elogiu am mai testat un Chardonnay din recolta anului 2021, maturat în butoaie la Cricova în beciuri la adâncime de 60 metru sub pământ.

Îmbuteliat, la fel, în ediție limitată: 7800 de sticle, dintre care exemplarul cu numărul 2902 îl trecem în contul acestui blog.

blank

Un vin făcut în stil classic, cu arome de mere verzi, citrice, dar și nuanțe de ananas, lemn. Iarăși, cu un alcool foarte moderat de 12%.

blank

Recomand ambele vinuri și o bilă albă combinatului de la Cricova pentru acest Elogiu frumos!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.