Soluții inovatoare pentru industria vinului, la primul Forum Wine & Tech

Una din două vinării din Republica Moldova a recurs la digitalizare și tehnologii, în special, la etapa de comerț prin utilizarea comerțului online sau marketingului digital. Sunt datele unei evaluări efectuate recent de proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, care au fost prezentate la Prima ediție a Forumului Wine & Tech Moldova, desfășurat vineri la Chișinău. 

blank

Potrivit studiului, 69% din vinării ar opta în primul rând pentru investiții în digitalizarea viticulturii și vinificației, iar 84% consideră prioritare investițiile pentru digitalizarea vânzărilor și marketingului.

Forumul Wine & Tech a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului din Moldova și Agenția pentru Dezvoltare și Modernizare în Agricultură cu sprijinul strategic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova și Asociația Companiilor Creative din Moldova.

blank

Organizatorii Forumului Wine & Tech Moldova își propun să transforme inițiativa într-o platformă permanentă de mentorat și asistență a sectorului vitivinicol pentru implementarea soluțiilor tehnologice și amplificarea proceselor de inovare.

Astfel, în cadrul evenimentului au fost prezentate soluții tehnologice cu ajutorul cărora sectorul vitivinicol poate obține avantaje semnificative, cum ar fi creșterea eficienței operaționale, îmbunătățirea controlului calității, ameliorarea experienței clienților și optimizarea proceselor. Soluțiile sunt bazate pe tehnologii precum învățarea automată, roboți, internetul obiectelor (IoT), drone, sisteme de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), sisteme de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM), inteligența artificială și comerțul electronic.

Cu o viziune asupra oportunităților de integrare a tehnologiilor digitale în industria vinului la nivel mondial și modalitățile de propagare a tehnologiei în industrie și activitățile de marketing au venit experții internaționali Robert Joseph și Marco Brini .

Totodată, în cadrul Forumului Wine & Tech Moldova a fost lansată competiția „Crama Viitorului” pentru a stimula unitățile vitivinicole să investească în transformarea digitală a industriei vinului prin finanțarea unor activități inovative cu până la 150.000 lei.

blank

Elizaveta Breahnă, directoare interimară a ONVV, a ținut să menționeze că ONVV a demarat digitalizarea anterior, când a fost lansat registrul vitivinicol, dar și alte proiecte care țintesc diverse procese din sector. ”Deși sectorul vitivinicol este pionier în implementarea tehnologiilor avansate, comparativ cu alte sectoare agricole, există încă multiple aspecte din viticultură și vinificație care pot fi eficientizate și optimizate datorită soluțiilor digitale”, a explicat dna Elizaveta Breahnă.

blank

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, domnul Kent D. Logsdon, prezent la eveniment, a declarat că ”industria vinului poate beneficia de oportunități uriașe de creștere și progres, promovând calitatea, inovația și eficiența în toate etapele lanțului valoric al vinului. Sunt convins că implementarea și adoptarea tehnologiilor digitale în industria vitivinicolă va consolida poziția Vinului Moldovei pe piața internațională”.

blank

Vladimir Bolea, Viceprim-ministru, Ministrul agriculturii și industriei alimentare, a declarat la lansarea Forumului Wine & Tech Moldova că investițiile pe care le face statul alături de producătorii agricoli trebuie să fie efectuate în direcția transformării digitale a afacerilor, în scopul identificării și aplicării noilor soluții tehnologice. ”Progresele realizate de vinificatori până acum sunt remarcabile. Ne rămâne să urmărim tendințele și necesitățile industriei vitivinicole pentru a integra actualele inovații în afaceri. Am certitudinea că agricultura are un viitor extraordinar datorită inclusiv partenerilor de dezvoltare, care facilitează accesul la cunoștințe și resurse financiare”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.