Vinuri moldovenești mai vechi de 10 ani
Nu a fost un exercițiu deloc ușor să adun vinuri moldovenești mai vechi de 10 ani, cu atât mai mult — vinuri care să nu fie oxidate sau cu defecte vizibile. Vinuri mai vechi decât Lumânarea Recunoștinței de la Soroca. Victime ale embargoului rus din 2006. Cu mici excepții, vinuri care nu mai pot fi găsite nicăieri în vânzare. Până la urmă, le-am găsit, iar aseară am avut fericita ocazie să le degustăm în compania unor amatori de vin, într-un loc foarte simbolic — vinoteca Embargo. Am avut la dispoziție câte două exemplare din mostrele de mai jos, având norocul să dăm doar de 1 sticlă cu defect de dop.
Lunga Pinot Grigio 2005 Acorex Wine
Acorex Wine a fost una din companiile care a impus, printre primele în Moldova, noi standarde de calitate. Din păcate, compania a fost afectată de criza valutară din 1998, apoi de embargoul rus în 2006, fiind falimentată în 2008. Cu toate acestea, a livrat adevărate opere de artă în materie de vinuri – Piatra, Lunga, Amaro de Valea Perjei – pe care mulți cunoscători le știu. Am găsit vinul în vânzare cu cca 200 lei la vinoteca Invino. Un vin care a evoluat excelent, nuanțe de aur în pahar, arome de gutui și fructe caramelizate. Ușoare note oxidative la nas, care se simt însă mai pregnant în gust. Vinul și-a atins apogeul, dar a îmbătrânit extrem de frumos.
Chardonnay 2007 Fautor Winery
Acum zece ani, Fautor exporta vinuri în vrac. După embargoul din 2006, compania a reorientat exportul în România. Un volum echivalent cu 380 de sticle din Chardonnay 2007 nu a încăput în cisterne, așa că firma a decis să-l îmbutelieze și să-l păstreze în colecție, la Tigheci, Leova. Vinul a fost gustat recent, cu prilejul evenimentului organizat de FineWine, oferind o surpriză extrem de neașteptată! O culoare galben pai strălucitoare, arome de fructe galbene răscoapte, onctuos — un Chardonnay învechit ca la carte! Surpriză și mai mare când aflăm că vinul nu a fost maturat în barrique. Aciditate vioaie și o senzație că Chardonnay-ul va mai rezista 2-3 ani fără probleme. Au rămas 298 de sticle în colecție, iar compania este decisă să vândă în acest an cel mult 20 de sticle. Prețul nu a fost estimat, urmând a fi stabilit, eventual, prin negocieri. Neașteptat de bun! Punctăm și eticheta deosebit de creativă și simbolică, elaborată special pentru evenimentul nostru.
Traminer 2006 Cricova
Cricova are, poate spre deosebire de mulți alți producători, o anumită tradiție în producerea și păstrarea vinurilor de colecție. Le face în anii din cele mai bune roade, are vinuri vechi permanent în vânzare, deși personal cu unele n-ași fi de acord. Dar, nu este cazul acestui vin — nuanțe aurii în pahar, arome ușoare de petale de trandafir și, mai pronunțat, semințe de mărar, semn clar că avem de a face cu un vin evoluat. Ultimele 191 sticle au fost îmbuteliate în septembrie, acesta fiind ultimul lot din Traminer 2006. Poate fi găsit la întreprindere cu 203 lei.
Merlot 2004 Chateau Vartely
Anul 2004 a fost cel mai prost din punct de vedere al roadei în istoria companiei, își aduce aminte enologul de la Chateau Vartely, Arcadie Foșnea. Strugurii nu au reușit să ajungă la maturitatea deplină. Merlot-ul a fost ținut în butoaie de stejar moldovenesc, 12.5% alcool, îmbuteliat în 2005. Dar, timpul a jucat un rol esențial în transformarea benefică a vinului. Un vin cu nuanțe cărămizii clare, destul de abundend încă în fruct (vișine roșii supracoapte), dar și urme de maturare la butoi și sticlă. Un vin bine rotungit, cu taninuri fine. Vinificatorul spune, din nou, și pentru el a fost o surpriză să descopere cum a evoluat acest vin, acolo unde nu se aștepta. Eu am mai gustat acest Merlot cu doi ani în urmă, fiind atunci oxidativ, în timp ce degustarea repetată a arătat rezultate complet inverse. Mi-am întărit ipoteza: vinurile de colecție reprezintă o loterie, chiar dacă e același vin, păstrat în aceleași condiții — în fiecare sticlă e o viață separată. Foarte bun, dar din păcate nu poate fi găsit în vânzare. Și, apropo, e primul vin din istoria Chateau Vartely, iar mai jos vedeți cum arată urmașii lui de peste 10 ani.
Cabernet Sauvignon 2006 Lion Gri
Nu prea s-au auzit multe informații în ultimul timp despre Lion Gri, personal fiind uimit să descopăr că firma are aproape de Chișinău o așa frumusețe de beci. Sper să-l pot vizita cu prima ocazie. Cabernet Sauvignon-ul de la Lion Gri a oferit o oarecare confuzie, prin culoare sa — un rubiniu parcă prea intens pentru un vin de 11 ani; dar și prin careva nuanțe de licori farmaceutice în gust. L-am ținut în decanter o oră înainte de consum, dar unele voci spun că după mai mult timp se deschide mai bune. Este în vânzare la Embargo, alături de alte vintage-uri similare, inclusiv un spumant vechi pe care mi-am propus să-l gust.
Cabernet Sauvignon 2004 Chateau Vartely
Străbunelul lui Taraboste. Produs într-o ediție de 9 926 de sticle, 12.6% alcool, maturat un an în barrique. Spre deosebire de fratele său, Merlot 2004, a avut o evoluție mai puțin spectaculoasă, dar cu toate acestea, mai păstrează arome de fructe roșii, alături de piele și tutun. Se întrezăresc și ușoare note oxidative (mai degrabă în arome decât în gust), așa că se pare că punctul culminant al acestui vin a trecut. Dar, cine știe, exact așa vorbeam acum doi ani despre Merlot 2004…
Negru de Purcari 2007 Chateau Purcari
Vă dați seama, cred, și fără introducere că am intrat în categoria barosanilor. Un vin emblemă pentru Republica Moldova, un vin care nu și-a dezamăgit numele. Cupaj de Cabernet Sauvignon, Rară Neagră și Saperavi, maturat 3 ani în butoi de stejar! Produs în 2007 într-o ediție limitată de 8 800 de sticle, dintre care nu mai întâlniți nici una în vânzare. Poate găsiți la vreun colecționar prin beci, dar fiți gata să scoateți cel puțin 100 de euro pe masă. Despre așa vinuri se spune — un pumn de fier în mănușă de catifea. Soarta a fost ironică: ne-a trimis din ceruri 2 exemplare de operă de artă, din care una — cu defect de dop. Cealaltă însă ne-a furnizat un vin elegant, rotund, catifelat, cu post gust lung, un vin care poate fi pus cu mândrie lângă un Bordeaux sau un Super Tuscan. Învechit cu mare noblețe.
Cabernet Sauvignon 2005 Equinox
Dar, probabil, cea mai mare surpriză a venit de la un mic producător — Equinox Cabernet Sauvignon 2005 — un vin care e hăt departe de pensie. Un disc ușor cărămiziu împrejmuiește rubiniul intens din centru; abundent în arome de fructe roșii, dar și prune afumate; nuanțe terțiare de piele și tabac și un post gust care te lasă mască. Așa o impresie că toată energia unui taur puternic a fost adunată și ținută îmbuteliată timp de 12 ani, pentru ca să izvorască cu o putere nebună în momentul deschiderii. Extraordinar de bun! Au fost produse 2 800 de sticle, dintre care mai există la vinificator 30 de exemplare. Dar, nu sunt de vânzare.
Înainte de vinurile de desert, am avut o surpriză din partea Embargo: Cabernet Sauvignon 2003 de la Vinăria din Vale, un vin din colecția unui om mare. Din păcate, nu a reușit să stea în decanter mai mult de 15 minute, dar am mai avut oricum un vin din rubrica „jos, pălăria!”.
Evident, că o astfel de degustare trebuia încheiate regește, cu trei chef d’oeuvre de la Chateau Vartely:
- Riesling 2005
- Traminer 2006
- Muscat Ottonel 2006
La concursurile de vin la care am participat până acum, n-am dat niciodată Marea Medalie de aur, dar dacă mi s-ar întâmpla, aceasta ar fi pentru Ice Wine Riesling 2005.
PS: Mulțumesc din suflet tuturor companiilor care m-au ajutat în acest proiect: Embargo, Fautor, Purcari, Chateau Vartely, Cricova, Equinox și Lion Gri, dar și tuturor celor care au dat curs invitației la eveniment.
PS1: Dacă tot ați ajuns până aici, înseamnă că vă pasă de vinurile bune. Iată câteva concluzii foarte subiective:
- din păcate, nu toate companiile își păstrează vinuri în colecție, degustările pe verticală fiind extrem de greu de organizat. În Franța și Italia, turiștii au acces la ceea ce nici sommelierii de la noi nu au.
- 95% din vinurile mai vechi de 10 ani din Moldova și-au trăit veacul și sunt deseori defecte. Noi am fost fericiți să degustăm câteva mostre din cele 5%. Sunt proaste pentru așa e timpul, necruțător, dar trebuie să recunoaștem: acum zece ani făceam „altfel” de vinuri.
- a fost prima degustare publică a unor astfel de vinuri și, cred, că ne lipsește o experiență în acest sens. Sper că vor mai urma. Avem și alte idei năstrușnice.
- vinurile vechi reprezintă o lecție complicată; revenim le ele decât foarte rar, în general, e clar că vinurile proaspete – rulez.
Mai multe poze de la eveniment — vedeți aici.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.531936253828111.1073741831.274232972931775&type=1&l=fdac2a54fb