Cel mai bun cașcaval din lume, la Purcari Wine Bar
Brânza “Le Gruyère AOP surchoix, by Vorderfultigen and affineur Gourmino, Switzerland” a fost declarată cea mai bună din lume la competiția Wolrd Championship Cheese Contest 2022/23.
Unicul concurs de acest fel s-a desfășurat în Wales, la finele anului trecut. 4 434 de mostre, provenind din 42 țări, au fost evaluate de 250 jurați internaționali.
Iată care au fost top 10 cașcavaluri ale concursului:
- Le Gruyère AOP surchoix, by Vorderfultigen and affineur Gourmino, Switzerland
- Gorgonzola Dolce DOP, De’ Magi, Italy
- Âlde Fryske, De Fryske, Netherlands
- Grosse Tomme de Bufflonne Cave Jacobine, Prolactine France
- Tomme de chèvre Cave Jacobine, Prolactine France
- Pata de Mulo Curado Los Payuelos, Quesería Artesanal Los Payuelos, Spain
- Greensward, Murray’s Cheese, US
- Devon Blue, Ticklemore Cheese, UK
- Grosse Tomme de chèvre Cave Rousseau, Prolactine France
- Spenwood, Village Maid Cheese, UK
Când am citit această știre, pentru noi a apărut imediat provocarea: trebuie s-o aducem la Purcari Wine Bar! După o serie de eforturi (de ex: a trebuit să găsim translator, pentru că vânzătorul din Elveția vorbea un dialect tare local!), suntem bucuroși s-o oferim oaspeților noștri. Roata are 33 kilograme.
Fritzenhaus (Gourmino AG) este o lăptărie și fabrică de brânză în regiunea Gruyère — partea francofonă a Elveției care produce renumitele cașcavaluri Gruyère AOP.
Afacerea — de la creșterea vacilor în libertate, lăptărie țărănească și afinarea în foste tunele militare montane — e derulată de fermieri locali.
Michael Spucher, cel mai renumit brânzar al fermei – deține de trei ori titlul de campion mondial la fabricarea cașcavalului (2022; 2018; 2008) în cadrul competiției Wolrd Championship Cheese Contest.
Alți brânzari Gourmino au la fel titluri similare la alte categorii, gen Emmentaler, Rahmtaler, etc.
Le Gruyère AOP, brânza unică din partea francofonă a Elveției, are gust de flori de munte delicate și ierburi alpine, care sunt tipice pentru regiune. Istoria sa datează din anul 1115: deja atunci, laptele din satele pitorești din regiunea Gruyère era prelucrat de către producătorii locali de brânză într-un produs remarcabil, cu un caracter puternic.
Laptele din care se fabrică Le Gruyère AOP este produs exclusiv de vaci care pasc în libertate în munți, fără însilozare.
În 2015, Gourmino a cumpărat 4 tuneluri militare folosite anterior pentru păstrarea munițiilor, galeriile militare fiind folosite în al 2-lea război militar.
Vom degusta cel mai bun cașcaval din lume miercuri, 15 martie 2023, într-un eveniment special la Purcari Wine Bar.
Puteți rezerva locuri pe: https://iticket.md/event/world-champion-cheese-tasting
La fel, în stoc limitat, cașcavalul va putea fi achiziționat la magazinul Cel Bun 44.